Eén van de onderwijsprojecten binnen het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie is het innovatieproject. Docent Fer de Roode en practor Nico Persoon zijn hier de opdrachtgever waarbij studenten van de School voor Technologie en Engineering van ROC Mondriaan aan de slag gaan met het ontwerpen en maken van een zelfbedachte opdracht. De studenten krijgen de uitdaging om te leren denken in oplossingen. Zij mogen dan ook hun eigen opdracht samenstellen, waarbij de eis is dat het slim en goedkoop is om te produceren. En natuurlijk heel belangrijk, het moet zo min mogelijk energie gebruiken.
De opdrachten waar studenten op dit moment mee bezig zijn, zijn heel uiteenlopend. Zo ontwerpt een groep studenten een constructie om de zonnepanelen dynamisch op een goede stand te kunnen zetten. Hierdoor wekt een zonnepaneel meer energie op. Ook onderzoeken studenten hoe een waterpomp aangedreven kan worden op zonne-energie. Dit kan belangrijk zijn voor landen waar er weinig water is en veel zon.
Naast dat studenten de opdracht bedenken en een ontwerp maken moeten ze het product ook maken. Ze moeten bijvoorbeeld lastechnieken toepassen, watersnijden, frezen en engineeren. Studenten tekenen alles netjes uit en met die tekeningen presenteren ze aan de opdrachtgevers, na goedkeuring kunnen ze aan de slag.
Bij het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie zijn er verschillende onderwijsprojecten met als doel studenten kennis te laten maken met de verschillende onderdelen van de energietransitie.