Hoe gaat de realisatie van het Energietransitiehuis?

Het Energietransitiehuis is een interessant project waarbij studenten van de opleiding Servicemedewerker Gebouwen van ROC Mondriaan de bouw én inrichting van deze duurzame praktijklocatie als opdracht hebben. Het blijkt een grote ontdekkingsreis te zijn op het gebied van duurzaamheid en bouwen. Afgelopen periode hebben de studenten hard gewerkt in het huis en we nemen u graag mee in deze ontwikkelingen naar een duurzame praktijklocatie.

Aan het werk op het dak

De studenten hebben de afgelopen weken verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo hebben zij alle dakdelen gemaakt en voorzien van dakpannen die bij het bouwjaar van de verschillende Haagse Woningtypes passen. Ook hebben ze isolatie en folie toegepast en hebben ze verschillende type montages aangebracht. Bij het bouwen aan het dak hebben studenten kennisgemaakt met de veiligheidsregels en valbeveiliging die nodig zijn bij het werken op hoogte.

Zonnepanelen op een duurzaam dak

Op het dak van het huis zijn er zonnepanelen van Exasun geplaatst door onze studenten. En er komt ook een dakdeel met vacuümpijp zonnecollectoren. Dit om aan studenten te laten zien dat een dakvlak gebruikt kan worden voor de opwekking van warmte en elektra en ze te laten ontdekken welke systemen daarbij horen.

Renovatiesysteem en vloerverwarming binnen in het huis

De studenten zijn niet alleen aan de slag geweest op het dak, maar ook in het huis. Ze hebben daar gewerkt aan de vloer door het leggen van vloerverwarming en het gieten van en mooie gietvloer. Doormiddel van plexiglas is er een inkijk in de vloer zodat andere studenten kunnen zien hoe het systeem en de slangen werken. Dit is voor een praktijklocatie heel handig want op deze manier weten andere studenten ook hoe ze dit in gebouwen kunnen inzetten, bijvoorbeeld in bestaande woningen.

HR cv-systeem en een hybride warmtepomp zorgen voor een duurzame combinatie

De vloerverwarming, de lage tempratuurverwarming en de wandverwarming in het huis zijn gekoppeld aan een HR cv-systeem en een hybride warmtepomp van KPE-partner Remeha (voorheen Techneco). Deze systemen zijn voorbeelden van aanpassingen die in een woning kunnen worden aangebracht om te verduurzamen.

Er gaat nog hard worden gewerkt in het huis en we zullen hierover nog meer informatie gaan delen. Ook hopen wij je eens te ontvangen in deze innovatie, duurzame praktijklocatie.

Projecten