Keuzedeel Duurzaamheid van start bij ROC Mondriaan

Begin dit schooljaar is ROC Mondriaan van start gegaan met het aanbieden van het keuzedeel Duurzaamheid in Beroep D voor studenten van de School voor Bouw & Infra van niveau 4. In dit keuzedeel leren de studenten alle ins en outs van duurzaamheid binnen hun vakgebied in combinatie met het vak burgerschap.

Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid is een breed begrip. Daarom maakten de studenten eerst kennis hiermee. Ze leerden hoe duurzaamheid past bij hun beroep en op welke manier ze duurzaamheid bijvoorbeeld zien terugkomen op de bouwplaats.

Hoe duurzaam is jouw eigen huis?

Het keuzedeel is verdeeld over twee periodes in het schooljaar. Periode één is inmiddels voorbij en de studenten hebben in deze periode gekeken naar hun eigen huis. Dat wordt in het keuzedeel ook wel het kleinste niveau genoemd – dicht bij de student zelf en goed om mee te beginnen. Zij namen hun eigen huis onder de loep door te kijken naar het energieverbruik, het maken van energiescans en te kijken naar het energielabel.

Duurzame gebiedsontwikkeling

De studenten bevinden zich nu in periode twee van het schooljaar. Het moment in het keuzedeel waar er wordt gekeken naar een ‘groter’ niveau. Namelijk het wijkniveau. De studenten leren over duurzame gebiedsontwikkeling. Dit betekent dat er wordt gekeken naar een bepaald gebied en er een duidelijk plan wordt gemaakt over de mogelijkheden van dit gebied op het thema duurzaamheid.  Het project ‘Haagse Wijk van de Toekomst’ is daarom opgezet door een aantal docenten van het ROC Mondriaan.

‘Haagse wijk van de toekomst’

De studenten zijn opgedeeld in vier groepen met elk een eigen bestaande Haagse Wijk met unieke kenmerken. De studenten moeten een duurzaam en out of the box ontwerp bedenken voor één van de vier locaties. Om de studenten hierbij op weg te helpen zijn er vier onderdelen meegegeven waar ze rekening mee moeten houden. Denk hierbij aan type woningen, duurzame mobiliteit, duurzame energie en andere voorzieningen in de wijk.

Excursie naar de Haagse Wijken

Om de studenten wat meer gevoel te geven bij hun wijk, zijn ze op excursie gegaan. Dit om te kijken naar de huidige stand van zaken van de wijk en om te zien op welke manier ze daar innovatief kunnen zijn. Ze leerden hierbij kijken naar een gebied vanuit het oogpunt van een ontwikkelaar. Heel nieuw en interessant voor deze studenten.

Gemeente Den Haag aan de slag als jury

Omdat studenten wel van een uitdaging houden is er een competitie-element toegevoegd aan het project. De studenten worden namelijk beoordeeld door een beleidsmedewerker uit het programmateam Energietransitie van de gemeente Den Haag.  Deze beleidsmedewerker was ook aanwezig tijdens de kick-off van het project om te vertellen waarop hij let tijdens het jureren.

De studenten zijn nu volop bezig met de voorbereidingen op hun ontwerp.

Projecten