In gesprek met Nico Persoon: wat is de energietransitie?

We gaan in gesprek te gaan met Nico Persoon, de Practor Energietransitie bij ROC Mondriaan. Deze keer een item over de ‘Energietransitie’. Wat is dat nu eigenlijk en waarom moeten we deze transitie doorvoeren?

Weg met de fossiele brandstoffen

‘We moeten af van de fossiele brandstoffen’. Dat is het eerste wat Nico aangeeft als we het over de energietransitie hebben. De energietransitie komt voort uit het Parijsakkoord. En het belangrijkste hiervan is dat we met zijn allen minder CO2 moeten uitstoten. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld de mobiliteit, waaronder het autorijden, schoner maken, een huis verduurzamen en misschien wel het belangrijkste, minder energie verbruiken.

 CO2 uit de lucht halen

En waarom is minder CO2 uitstoot dan zo belangrijk? CO2 op zich, is niet zo schadelijk voor de aarde. Maar, als we er te veel van uitstoten dan krijgen we problemen. Dat gebeurt wanneer oude  CO2 weer vrijkomt, de fossiele brandstoffen. Deze CO2 uitstoot komt weer bovenop de uitstoot die al natuur al afgeeft en opneemt.  We moeten om de uitstoot te verminderen naar een energietransitie, het woord zegt het al, transitie is verandering. Er wordt gekeken hoe voorkomen kan worden dat er steeds meer CO2 in onze dampkring komt. Bijvoorbeeld het planten van bomen die CO2 opnemen wat zorgt voor een verlaging van het CO2 niveau in onze dampkring.

Consuminderen is het juiste woord

Het doel van de energietransitie is duidelijk. Daar kunnen goede stappen mee gezet worden. Denk aan duurzame manieren van opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Of geen gebruik van de fossiele brandstof aardgas en in plaats daarvan een warmtepomp te gebruiken die loopt op duurzame energie. Maar de oproep is eigenlijk ook: gebruik minder energie! Minder energie betekent ook minder gebruik van grondstoffen die noodzakelijk zijn om energie op te wekken. Nico begint in de keuzedelen bij ROC Mondriaan ook altijd met een video van de TU Delft waarin op een ludieke manier zichtbaar wordt gemaakt hoeveel energie er in een huis nodig is om bijvoorbeeld te douchen. Alleen al na het zien van de video hopen we dat de douche tempratuur een paar graden lager gaat en dat de douchetijd wordt verkort. Ook dat is energietransitie. Bewustwording van het energieverbruik en kijken hoe dit naar beneden kan.

De energietransitie in een notendop

De energietransitie is lastig samen te vatten. Enerzijds gaat het over de CO2 uitstoot en aan de andere kant gaat het ook over verandering. Gedragsverandering bij mensen als het gaat om energieverbruik. Het energieverbruik gaat niet over een product of de economie, het gaat over een doel en dat is dat we met zijn allen op een goede manier voor de aarde zorgen door minder energie te verbruiken, op een andere manier energie op te wekken en bewust te zijn van wat autorijden, douchen en vliegen etc. voor impact hebben op de onze leefomgeving.

Dampkring: is een dunne deken van lucht die circuleert om de aarde. Wordt ook wel de atmosfeer genoemd. 

Projecten