Een volle gereedschapskist na de Practorale rede van Nico Persoon, practor Energietransitie bij ROC Mondriaan

Op woensdag 11 december hield Nico Persoon, practor Energietransitie bij ROC Mondriaan en het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie zijn practorale rede. Een middag vol inspiratie, vernieuwingen en verhalen over verduurzaming en slimme technieken.

Hoe ga je met een Haagse jaren 30 woning van het gas af?

Na een inspirerende opening door de dagvoorzitter startte het programma met een presentatie van Laurien Persoon over haar Haagse jaren 30 woning. Zij vertelde over hoe zij haar woning van het gas af heeft gekregen. De aanwezigen ontdekten tegen welke uitdagingen zij aanliep en welke oplossingen zij koos. Isolatie is belangrijk bij het verduurzamen van een woning. Een dikke houten vloer isoleert goed, maar kan niet bij vloerverwarming. Een goed geventileerd huis is beter voor een warmtepomp. Het is constant keuzes maken. ‘Het is dus eigenlijk een grote puzzel’, aldus Laurien Persoon. Dit sluit precies aan bij de uitdaging die er ligt voor de practor Energietransitie.

Geïnspireerd door vernieuwde technieken

Vervolgens was het tijd voor de gereedschapsronde waarin de verschillende partners van het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie hun vernieuwde technieken presenteerden. Enthousiaste reacties vulde de ruimtes. Aanwezigen waren verbaasd, geïnteresseerd en geïnspireerd door de technieken die er nu al zijn om te gaan verduurzamen.

Verduurzamen, energietransitie en onderwijs, hoe komt dit samen?

Toen was het hét moment voor Nico Persoon om zijn rol als practor bekend te maken aan het publiek. De practorale rede begon met een belangrijke vraag: ‘wat kun je zelf doen?’ Het klinkt wellicht als een ver van je bed show, maar als gewone consument kan je al veel doen. Nico liet een aantal voorbeelden zien die hij graag binnen ROC Mondriaan wil gaan inzetten. De methode genaamd ‘de gereedschapskist van de energietransitie’ met een 6-stappenplan is hierbij de basis. Dit 6 -stappenplan geeft duidelijkheid over de keuzes en mogelijkheden die er zijn voor een woning. Een onderdeel van dit 6 stappenplan is het morfologische schema van de energietransitie. Samen met studenten van MBO en HBO gaat Nico dit morfologische schema vullen. Ondersteund door ‘de gereedschapskist van de energietransitie’ werken studenten vanuit hun eigen vakgebied. De gereedschapskist stelt de studenten in staat om de juiste keuzes te maken.

Samen met ambassadeurs en vakmensen kan het verminderen van CO2 binnen een korte tijd werkelijkheid worden.

* Een practor heeft als doel om een onderzoekende houding te realiseren bij docenten en studenten, het onderwijs te actualiseren en een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verwezenlijken.

Projecten