Themaweek ROC Mondriaan en het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie

Studenten van ROC Mondriaan hebben een aantal keer per jaar een themaweek waarin zij geen ‘normale’ lessen volgen, maar juist op andere manieren informatie ontvangen. KPE had tijdens deze themaweek een belangrijke rol voor BBL studenten van de opleiding Installatietechniek en de opleiding Elektrotechniek. KPE organiseerde meerdere activiteiten om studenten in aanraking te brengen met de energietransitie en hen laten zien welke kansen er voor hen liggen.  Ook de docenten van ROC Mondriaan hebben een leuke excursie gehad.

Training windenergie bij De Oude Bibliotheek voor docenten ROC Mondriaan

Een groep docenten van de School voor Technologie en Engineering een training gevolgd bij De Oud Bibliotheek in Delft. Het programma was een mooie mix van theorie en praktijk De docenten hebben zelf wieken ontworpen en getest. Later in de ochtend was er een leuke opdracht over het aansluiten van windmolenparken. De teams werden geïnspireerd om deze opdrachten geschikt te maken voor het onderwijs.

Sotiros Bouchlas: ‘Vandaag veruit een van de beste workshops gehad in mijn ROC carrière!

Echt leuk en leerzaam, zeker voor herhaling vatbaar.

Studenten van Installatietechniek bezoeken verschillende bedrijven

Voor de BBL studenten van de opleiding Installatietechniek startte het keuzedeel Duurzaam Vakmanschap Werktuigkundige installaties. Na het ochtendprogramma over de werking van warmtepompen volgde er een excursie naar Techneco en HR Solar. Bij Techneco zijn de studenten bijgepraat over de werking van warmtepompen en het inpassen van deze systemen in bestaande woningen. Na de presentatie hebben zij de fabriek bezocht en konden studenten en docenten vragen stellen over de producten en technieken. De volgende stop was HR Solar in de Lier. HR Solar liet studenten en docenten kennis maken met de technieken en mogelijkheden van de Solar Heat verwarmingssystemen en verwarmd tapwater toepassingen.  Mooie inzichten in de kansen van deze technologie en de inpassingsmogelijkheden in bestaande woningen passeerden de revue. Ook deze fabriek werd bezocht en hebben studenten en docenten de productierobots aan het werk gezien. Nieuwe onderwijsideeën werden na dit bezoek mee genomen.

Studenten van Elektrotechniek op de hoogte van domotica systemen en gelijkspanning

Studenten van de opleiding Elektrotechniek zijn gestart met het keuzedeel Duurzaam Vakmanschap Elektrotechnische Installaties. Studenten van dit keuzedeel hebben een interessante dag gehad in hun themaweek. In de ochtend werden zij op de hoogte gebracht van domotica systemen en de theorie achter gelijkspanning. Vervolgens gingen de studenten op bezoek bij Priva en De Haagse Hogeschool in Delft. Bij Priva kregen de studenten inzicht in de nieuwste domotica en monitoringssystemen en de mogelijkheden hiervan bij de energietransitie. Bij De Haagse Hogeschool kregen de studenten uitleg over duurzame gebouwen en de aansturing hiervan. Vervolgens ging de groep in tweeën uiteen. De ene groep bezocht de energiesystemen. De warmtepompen, de dakwisselaar en de zonnepanelen geven een inkijkje in het duurzame karakter van het gebouw. De andere groep studenten waren aan de slag in het gelijkspanningslab. Hier kregen de studenten uitleg van HBO student onderzoekers en werden zij bijgepraat over de mogelijkheden binnen de transitie van AC naar DC. Naast een mooie inkijk in de nieuwe technieken gingen de studenten ook naar huis met inzichten over het studeren aan het HBO.

Projecten