Nico Persoon, practor Energietransitie stelt zich voor

Nico is sinds 1 mei aan de slag als practor Energietransitie bij het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie.

Nico is als werktuigbouwkundige afgestudeerd op het onderwerp warmtepompen.  Later is hij vakdocent energietechniek bij de opleiding werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool geweest.  De laatste jaren is hij vooral betrokken bij samenwerkingsprojecten rond technische innovatie en duurzaamheid. Zo was hij ook betrokken bij het opzetten van het HTCD en het Efro KPE project.

In het Kennis-en Praktijkcentrum Energietransitie  is Nico nu twee dagen in de week betrokken als practor Energietransitie. Het ROC Mondriaan is blij met deze samenwerking. Een practor heeft als rol om een contextrijke leeromgeving te creëren waarbij onderwijsvernieuwing bovenaan staat. Het professionaliseren van de vakdocenten is hier een onderdeel van. Die sluiten op termijn aan en vormen een practoraat. Het practoraat Energietransitie heeft als doel om een onderzoekende houding bij mbo docenten te ontwikkelen waarbij het onderwijs en het bedrijfsleven in de leeromgeving participeren.

Professionaliseren vakdocenten

Ook voor vakdocenten is de energietransitie een nieuwe ontwikkeling binnen het onderwijs. Nico heeft als rol om samen met de docenten aan het project te werken, hen uit te dagen en nieuwe elementen toe te voegen die passen binnen het onderwijs en de energietransitie.

Als practor zit je niet op de stoel van docent, maar is het juist de bedoeling om docenten uit te dagen anders over het onderwijs na te denken, maar wel heel praktisch, want dat is passend bij het mbo en de rol van een practor.

Er is niet maar één oplossing voor de energietransitie

Nico geeft aan dat er niet één oplossing is voor de energietransitie. Het doel is om de juiste route te vinden tussen alle verschillende componenten. Hij vindt het belangrijk om overzicht te creëren in de energietransitie en de rol die onze studenten daarin gaan spelen. Onze studenten moeten de ambassadeurs van de energietransitie worden!

‘Alles proberen voor een beter klimaat, we zitten nu in de tijd van de welvaart’

Met de economie gaat het nu nog goed. Des te meer reden om nu te starten met onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn voor de energietransitie en groene energie.

Nico gaat onderzoek doen naar de verschillende oplossingen die er zijn voor de keuze matrix energietransitie: opwekken, transport, buffers en afgifte. Waarbij rekening gehouden wordt met de verschillende bouwschillen, energiebronnen en reststromen. Dit om eenvoudig oplossingsscenario’s te kunnen genereren.

 

Projecten