Campus Techniek & ICT

6 tips voor jouw PowerPoint wanneer je een instructievideo maakt

Het vinden van de juiste balans tussen de hoeveelheid informatie, tekst en afbeelding op je dia’s is soms best lastig. Maar of je nu een instructievideo komt maken in onze Blended Learning Studio of zelf een online les via Teams geeft: een goede PowerPoint kan je online les maken of breken! Daarom hebben we voor jou 6 krachtige PowerPoint-tips op een rijtje gezet.

1. Gebruik de juiste dia-afmeting

In PowerPoint heb je twee verschillende diagroottes. Namelijk een standaardgrootte (4:3) en een breedbeeldgrootte (16:9).  Wanneer je in de studio komt filmen en ook wanneer je Webinars of presentaties geeft raden wij je aan om te kiezen voor breedbeeld. Dit levert namelijk meer ruimte op in je presentatie, en dat is fijn! Want je wilt de kijker niet afleiden met een te drukke dia.

2. Zorg dat het niet rommelig wordt

We zeiden het al bij punt 1. Zorg dat je dia niet te druk is waardoor je je kijker afleidt van je daadwerkelijke verhaal. Want je PowerPoint moet jouw verhaal juist versterken.

3. Maak gebruik van foto’s en video’s

Het gebruik van beeld in PowerPoint is echt ontzettend leuk. Het geeft afwisseling aan je presentatie en met goed gekozen foto’s kun je je verhaal beter maken. En kies niet alleen voor foto’s naast een tekst. Maar doe ook gewoon is een dia met alleen een foto over het hele beeld. En jij als presentator vertelt het verhaal. Of kies ervoor om af te wisselen met een korte video. Een fotobreak of videobreak zorgt er ook voor dat studenten weer worden wakker geschud. En heb je geen foto’s? Kijk dan bijvoorbeeld eens op: www.pexels.com of www.pixabay.com, hier kun je gratis stockfoto’s vinden die ook nog eens rechtenvrij zijn. Die mag je dus gewoon gebruiken.

4. Denk van te voren goed na over je verhaal voordat je begint met het maken van je PowerPoint

Het maken van een mooie PowerPoint die er goed uitziet en aanspreekt is natuurlijk belangrijk. En nog veel belangrijker is je verhaal. Wat wil je precies gaan vertellen en op welke manier. Waarom maak je eigenlijk deze PowerPoint en wat wil je dat jouw studenten aan het einde van je presentatie weten en waar gebruik je het voor? Maak je bijvoorbeeld een instructievideo om studenten een kick-off te geven over een bepaald project, bereid je ze voor op een examen waarbij ze de opgedane kennis nog eens terugkijken of leg je moeilijke thema’s nog rustig uit in een aantal korte instructievideo’s? Genoeg opties dus en daarom is nadenken over je verhaal één van de belangrijkste onderwerpen wanneer je aan de slag gaat met je PowerPoint.

5. Wees niet te zuinig met de hoeveelheid dia’s

Soms denken mensen dat als je meer dan 10 dia’s gebruikt in een PowerPoint dat dat te veel is. En dat bijvoorbeeld je verhaal te lang is. Dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt namelijk veel dia’s maken met een sterke boodschap. Denk na over je boodschap en je verhaal en splits dit op in meerdere dia’s. Denk je dat je te weinig ruimte hebt op je dia? Geen probleem, verdeel je boodschap en maak meerdere dia’s. Dat kan ervoor zorgen dat je misschien wel 30 dia’s hebt en dat je verhaal toch maar 3 à 4 minuten duurt. En ben je bang dat het met zo’n hoeveelheid dia’s lijkt alsof je een sprintwedstrijd aan het doen bent? Dat is niet zo. Want door de soepele overgangen die jij maakt tussen je verhaal en je dia’s is het voor een student juist prettig om naar te kijken. 

6. En tot slot, oefen, oefen en oefen met het maken van PowerPoint-presentaties

En als afsluiting van al onze tips, is het gewoon een kwestie van oefenen. Experimenteer eens met je dia’s en kijk wat het beste werkt om jouw verhaal te vertellen. En wil je dat we met je meedenken over je verhaal en in de inzet van PowerPoint? Neem dan contact met ons op.

Projecten