Campus Techniek & ICT

Hoe wij collega’s helpen met instructievideo’s in onze Blended Learning Studio

Roy Springer, docent bij de School voor ICT is echt een pionier in het online lesgeven. Hij vindt het ontzettend interessant om steeds meer tools en tricks te ontdekken binnen het online lesgeven. Het was voor ons dan ook niet vreemd, dat hij toen hij hoorde van onze Blended Learning Studio, hij daar direct gebruik van wilde maken. We nemen je mee in zijn verhaal over het opnemen van een video in onze studio.

Van ‘vaag’ idee naar concreet plan

Roy kwam naar ons toe met het idee om zijn les over Git op te nemen in een video. Dit omdat het voor studenten heel fijn is om deze les zo nu en dan terug te kunnen kijken. Het is namelijk een standaardprocedure die zij vaker moeten uitvoeren. We konden Roy ondersteunen door met hem mee te denken over zijn idee en dit heel praktisch om te zetten naar een concreet plan. Namelijk drie korte video’s over Git met daarbij de benodigde praktische ondersteuning in de studio.

Ready – set – go: filmen!

Het belangrijke voorwerk was afgerond en we konden aan de slag. Roy zat voor de camera en hoefde alleen maar zijn verhaal te vertellen. Wij deden het filmwerk en namen de video op in combinatie met het programma OBS. Met OBS kun je namelijk eenvoudig en snel tussen verschillende schermen switchen tijdens je video. Dat was voor Roy heel fijn, want hij wilde afwisseling tussen zijn PowerPoint, zichzelf en het gebruik van de verschillende git commando’s.  

Waarom zou je een keer moeten gaan filmen in de studio?

We vroegen Roy om een aantal tips voor andere collega’s en docenten. “De allereerste keer is het eng, maar het voelt daarna als gewoon lesgeven”. Ook gaf Roy aan dat je het een keer kunt proberen en dat het misschien voor jou ook meevalt. En hij gaf als tip: “Verzin met jouw team welke procedures je kunt vervangen voor een video. En hoe je die video’s samen kunt gebruiken. Misschien vindt iemand in jullie team het juist heel leuk om op video te komen en een andere collega het juist fijn om inhoudelijk over een video na te denken”.

Heb jij een idee voor een video? Of ben je daar wel nieuwsgierig naar en wil je met ons brainstormen?

Ben jij ook nieuwsgierig naar het opnemen van een video in onze studio? Of wil je dat we meedenken over hoe jij een instructie om kan zetten naar een video? Of heb jij andere ideeën en wil je die graag met ons delen? Neem dan contact met ons op. Want alle ideeën, groot of klein, daar denken we graag met je over mee.

Projecten