Campus Techniek & ICT

Demoday projecten jaar 3/4 groot succes! 

Op donderdag 24 oktober vond in de Betafactory in Delft onze allereerste “Demoday” plaats. Tijdens dit evenement presenteerden vierdejaars studenten Technicus Engineering de eindresultaten van hun (bedrijfs)projecten aan opdrachtgevers, kennispartners, geïnteresseerden, docenten, en elkaar. Onder de deskundige begeleiding van projectdocent Dennis Koeman hebben deze engineers in opleiding sinds de kick-off in januari intensief gewerkt aan uiteenlopende casussen met als afsluiting een spannende eindsprint in de laatste dagen voor het evenement. 

Kasproject 

Twee projectgroepen hebben gewerkt aan het ontwerpen en inrichten van een autonome, verticale kas. Projectgroep 1 legde de nadruk op duurzaamheid en ontwikkelde een automatisch dompelsysteem. Dit systeem stemde het vullen van de waterbak zo veel mogelijk af op de beschikbaarheid van groene stroom, met als garantie een minimum aan water zodat de plantjes altijd genoeg kregen. 

Projectgroep 2 richtte zich volledig op ruimte-optimalisatie binnen de kas. Zij bedachten en realiseerden een transportsysteem waarmee zaailingen in de onderste lagen konden beginnen. Naarmate de planten groter werden, verplaatsten ze zich naar hogere delen van de kas, waar meer licht beschikbaar was en de planten hoger konden groeien. De installatie was daarnaast uitgerust met diverse sensoren voor het monitoren van factoren zoals luchtvochtigheid. 

Omefa Assemblage-project 

Voor opdrachtgever Omefa ontwikkelde een projectgroep een oplossing voor het assembleren van een uitschuifbare tray, bedoeld voor vertical farming. Deze ruimte- en tijdbesparende tray wordt momenteel nog handmatig geassembleerd, maar Dizzy Soederhuizen, eigenaar van Omefa en bedenker van het systeem, verwacht dat deze methode steeds minder toereikend zal zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. 

De projectgroep slaagde erin een machine te bouwen die de telescooponderdelen – welke de stroken plantpotjes verbinden – automatisch kan assembleren. Op een lopende band worden de verschillende onderdelen nauwkeurig gepositioneerd en vervolgens samengevoegd. Het plaatsen van deze verbindende telescoopjes in de smalle stroken bleek echter een uitdaging. De beperkte ruimte tussen de stroken maakt het lastig voor de beschikbare cobot om erbij te komen. Ideeën om dit probleem op te lossen zijn al in ontwikkeling, maar bevinden zich nog in de conceptfase. Een mooie mogelijke vervolgopdracht voor een volgende projectgroep! 

PLA-Shredder 

Twee projectgroepen werkten aan de ontwikkeling van een volautomatische machine die PLA-afval van onze 3D-printers kan vermalen tot herbruikbare korrels. De studenten ontwierpen verschillende onderdelen en maakten prototypes, maar ondanks hun inzet lukte het helaas niet om binnen de beschikbare tijd volledig functionerende pla-shredders op te leveren. Maar interessant om de verschillende ideeën en uitwerkingen te zien! 

Draadloos e-bike opladen met TILER 

De meeste laadoplossingen voor elektrische fietsen zijn omslachtig en niet universeel. TILER heeft een tegel met bijpassende standaard ontworpen waarmee alle e-bikes efficiënt en betrouwbaar kunnen worden opgeladen. Voor opdrachtgever Joris Koudijs, CTO van Tiler, werden twee opdrachten uitgevoerd: 

1. Mechanische duurtest die de standaard in- en uitklapt en het aantal keer dat dit gebeurt, registreert: 

2. Thermische stress-test op basis van een tweedehands vriezer die volledig werd omgebouwd en zowel de tegel als de standaard snel kan opwarmen en afkoelen: 

Vision sorting 

Uit de bovenstaande foto’s blijkt al dat in onze projecten veel gebruik gemaakt wordt van aluminium profielen en sleufmoeren. Deze moeten na afloop van de projecten handmatig gesorteerd worden. Twee projectgroepen kregen de opdracht om hiervoor een sorteermachine te ontwerpen, bij voorkeur op basis van onze Cognex industriële camera. Dit bleek een lastige opdracht! 

Het lukte projectgroep 1 om de camera verschillende soorten ijzerwaren te laten herkennen, maar (nog) niet om vervolgens de communicatie met de PLC op te zetten en de verschillende onderdelen van het systeem (transportband, dwingers etc.) op basis daarvan aan te sturen. 

Projectgroep 2 koos daarom voor een mechanische oplossing die verschillende maten blokjes kan sorteren. Ook slim bedacht! 

Conclusie 

We kijken terug op een zeer geslaagde periode waar zowel studenten als docenten veel van geleerd hebben. Projectdocent Dennis Koeman: “Het was geweldig om te zien hoe studenten, ondanks tegenslagen, zich steeds wisten te herpakken en producten afleverden waarmee opdrachtgevers verder kunnen. Voor sommige externe opdrachtgevers was dit de eerste samenwerking met het mbo en een kennismaking met de mogelijkheden van onze opleiding in Delft. De interne projecten hebben onze school waardevolle inzichten gegeven in vertical farming en machine vision. Deze kennis vormt een stevige basis voor nieuwe projecten en het ontwikkelen van ons curriculum.” 

Onderwijskundige Karin Holderbusch doet daar nog een schepje bovenop: “Op de Demoday zag je een sterke verbinding tussen theorie en praktijk. De prototypes van de studenten waren niet mogelijk zonder theoretische onderbouwing, maar ook niet zonder hun ervaring in het bouwen en eindeloos testen. Het enthousiasme en de trots van de studenten waren duidelijk zichtbaar en voor docenten was het een mooie bevestiging van goed onderwijs. Deze vorm van onderwijs is precies zoals je het zou willen: praktijkgericht en gericht op de ontwikkeling van vakbekwame professionals, die soms zelfs al verder zijn dan van een beginnend beroepsbeoefenaar verwacht mag worden.” 

Met de presentatie van hun jaar3/4-projecten sluiten onze vierdejaars hun schooltijd af. Op 11 november a.s. beginnen zij met hun proeves van bekwaamheid. We wensen hen veel succes! 

Projecten