Campus Techniek & ICT

PLA-shredder 

Product:PLA-shredder
Opdrachtgever:Dennis Koeman, projectdocent ROC Mondriaan
Opdracht:Ontwerpen en bouwen van een PLA-shredder 

In onze Betafactory-werkplaats staan twaalf 3D-printers die door zowel studenten van ROC Mondriaan als De Haagse Hogeschool veelvuldig worden gebruikt voor het maken van prototypes en onderdelen. Dit levert veel PLA-afval op in de vorm van ondersteuningsmateriaal nodig voor een goede print en afval door prints waarbij iets misgaat of die hun functie hebben vervuld en niet meer nodig zijn. 

Op basis van deze context gaan jaarlijks projectgroepen aan de slag met het ontwikkelen van een volautomatische machine die het PLA-afval weer tot korrels kan vermalen. Met deze kleine korrels kan de opleiding nieuw filament maken of platen die gebruikt kunnen worden in de lasersnijder. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van afval in de werkplaats. 

Naast functioneel dient de oplossing ook kosteneffectief en veilig te zijn en gebruik te maken van industriële componenten. Schooljaar 2023-2024 worden aanvullende eisen gesteld aan de automatisering van het systeem bijvoorbeeld sensoring om een verstopping te detecteren en volautomatisch uit te schakelen.

Projecten