Campus Techniek & ICT

Robotica voor de future technician 

Vanwege het belang voor de regionale maakindustrie ligt het voor de hand dat in het curriculum van onze engineering- en mechatronica-opleidingen steeds meer aandacht is voor robotica. In het eerste jaar ligt de focus vooral op kennismaken met dit brede vakgebied. In de lessen worden hiervoor hoofdzakelijk kleine cobots van het merk Dobot ingezet. Docent Gerie Bosman bedenkt hiermee steeds nieuwe, aansprekende opdrachten die onze eerstejaars enthousiast maken voor het werken met robots. Ondertussen werkt Gerie met de studenten aan probleemoplossend vermogen en brengt hij hen de basisbeginselen van de robotica bij. 

Onderstaand filmpje geeft een indruk van de 1e jaars-opdrachten die variëren van magazijntoepassingen op basis van een cobot en een zelfgemaakte AGV (automated guided vehicle) tot schilderen, kitten of lijmen met een cobot. Maar ook een spelletje boter, kaas en eieren of domino komt voorbij… 

“Spelenderwijs de 21e eeuw in!” met docent Gerie Bosman 

JAAR 2 

In jaar 2 gaan de studenten vervolgens onder leiding van docent Tim van der Wilk tijdens de projectlessen aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een robot.

Leerdoelen variëren van het voeren van klantgesprekken en samenwerken in een projectgroep tot methodisch ontwerpen en het maken van kostenberekeningen.

Technisch-inhoudelijk maken de studenten in deze periode kennis met verschillende typen robots (scara, cartesisch, delta en gearticuleerd) en met een aantal robottoepassingen. 

Robotarm ontworpen en gebouwd door Bas Bresser, tweedejaars technicus engineering

Het ontwerpen en maken van verschillende typen end effectors en grippers komt tijdens de teken- en onderhoudslessen van Gerie Bosman ruim aan bod:

Papiergripper: van tekening op papier tot 3D-print van flexibel filament 

JAAR 3 

In jaar drie wordt dan de stap gemaakt naar industriële robots (Universal Robots) en robottoepassingen zoals assemblage en palettiseren. Logischerwijs is er dan ook meer aandacht voor thema’s als machineveiligheid!

Geïnteresseerde studenten kunnen tijdens de projectlessen van docent Dennis Koeman bijvoorbeeld aan de slag met een palletiseeropdracht

Derdejaars technicus engineering Giovanni de Vogel, Kay van Hulst en Julian Dijk aan het werk met de UR5.

JAAR 4

Jaar vier staat in het teken van (voorbereiding op de) examens. Kort voordat de studenten in de tweede helft van het schooljaar bij hun stagebedrijf hun proeven van bekwaamheid gaan afleggen, bieden we een aantal studenten nog de mogelijkheid om binnen de minor robotics van TU Delft mee te werken aan het realiseren van prototype-robots die vraagstukken uit het bedrijfsleven en de zorg moeten gaan oplossen.

Hier kunnen enthousiastelingen nog een laatste keer losgaan op alles wat met robotica te maken heeft!

Robotica krijgt dus een steeds prominentere plek in ons onderwijs en ter versterking van ons curriculum, zijn we altijd op zoek naar mooie voorbeelden van toepassingen in het regionale bedrijfsleven. Heeft u expertise op het gebied van robotica en wilt u daarover een gastles geven? Zijn er mogelijkheden om bij u in het bedrijf robots op grote schaal aan het werk te zien? Of heeft u wellicht een voorstel voor een roboticaproject waar wij met onze studenten mee aan de slag kunnen? Neem dan vooral contact op met projectleider Mariëlle Stolp, m.stolp@rocmondriaan.nl

Projecten