Campus Techniek & ICT

Studenten werken aan een oude windturbine

In het Techniek Innovatie Huis zijn we continue bezig met het werkveld naar binnen te halen zodat studenten écht werken aan innovatieve projecten. Zo hebben twee studenten van de School voor Technologie & Engineering afgelopen periode gepionierd met het aan de praat krijgen van een oude windturbine. En dat is voor de studenten een mooie uitdaging geweest.

Wat moest er met de windturbine gebeuren?

Dat was ook de eerste vraag bij de studenten die er aan werkten. Het doel was om de windturbine aan de praat krijgen en daarvoor moesten de studenten kijken wat er nodig was. Zo onderzochten ze welke onderdelen ze misten die nodig waren voor het in werking krijgen van de windturbine. En ze moesten nadenken over de bevestiging, de veiligheid, en zelfs het verplaatsen van de gehele constructie.  En natuurlijk heel belangrijk: wat doe je met al deze energie die je opwekt met de wind? En hoe sla je dat op?

Uitproberen en documenteren

10 weken lang waren de studenten bezig met uitproberen en uittesten. Het bevestigen en het maken van een testopstelling was stap één om vervolgens na te denken over de werking. En zo werd het hele proces van begin tot eind door de studenten uitgedacht en gedocumenteerd onder begeleiding van instructeur Feraz

“Ik begeleidde de studenten door ze vooral veel vrijheid te geven in combinatie met een aantal opdrachten. Dat de studenten alles zelf op een juiste manier moesten bedenken, oplossen en documenteren is voor hun echt een meerwaarde. Bijvoorbeeld wanneer ze kiezen voor een hbo-studie.”

Aldus Feraz

En hoe gaat het nu met de windturbine?

De windturbine heeft afgelopen tijd hard staan draaien op de tijdelijke testconstructie en doet het dus weer. Nu zijn we aan het onderzoeken of de windturbine een vaste plaats kan krijgen op ons terrein zodat hij energie kan terug leveren.

De twee studenten hebben hun Proeve van Bekwaamheid met een mooi cijfer afgesloten!

Projecten