Campus Techniek & ICT

De circulaire school

Op allerlei plekken in de wereld staan ze inmiddels, de kleine plastic recyclefabriekjes van Dave Hakkens. Een idee dat is ontstaan toen hij tijdens zijn reizen op veel plekken afval zag liggen. Slecht voor de natuur, maar toch wel waardevol materiaal. Het wordt te gemakkelijk weggegooid. Wat nou als mensen afval zelf kunnen verwerken tot iets nieuws? Zo ontstond het idee voor de Precious Plastic machine, bij ROC Mondriaan noemen wij hem ook wel de shredder.

De bouwtekeningen, een serie gedetailleerde instructievideos en een download-kit via een open-source maken het mogelijk dat iedereen ter wereld deze machines kan maken. Zo ook bij het Techniek Innovatie Huis.

Als afstudeerproject heeft een student een half jaar lang zich gefocust op het maken van een hanglamp met behulp van deze machines. De eerste Shredder is een feit, maar wat nu?

Op iedere school een Shredder

Het doel is om in iedere Mondriaan-kantine een shredder te plaatsen om kunststof mee te versnipperen. Deze kunststof kan dan worden hergebruikt in 3D-printers die wij gebruiken in bijvoorbeeld ons lab in het Techniek Innovatie Huis. Maar om dit doel te bereiken is het van belang dat de shredders ook veilig zijn, zeker in een omgeving waar veel studenten gebruik maken van deze Shredder.

Uitbreiding van het project 

Het project is inmiddels een project geworden voor meerdere scholen. Studenten van de School voor Retail en Logistiek gaan onderzoeken hoe studenten van de verschillende scholen gemotiveerd raken om plastic in te gaan zamelen.

En studenten van de School voor Technologie en Engineering gaan aan de slag met het nog veiliger maken van de shredder.

Voordat studenten hiermee aan de slag gaan krijgen ze eerst een aantal workshops over plastic. Wat zijn de eigenschappen van plastic? Wat kun je allemaal met plastic? En wat heeft dit voor invloed op de natuur.

Nieuws over het project

Projecten