Campus Techniek & ICT

Internationalisering met Erasmus+: Bezoek FORAVE 

Professionalisering van docenten en stafmedewerkers is een belangrijke pijler binnen het Erasmus+ programma dat studiereizen, trainingen, job shadowing en uitwisselingen met buitenlandse mbo-instellingen of bedrijven stimuleert. Deze ervaringen bieden niet alleen de mogelijkheid om kennis en best practices op te doen, maar stimuleren ook actief kennisdelen en internationalisering. 

Docenten Erwin van de Biezen, Pedro Pereira en Dennis Koeman van de mbo4-opleiding technicus engineering van de School voor Smart Technology (ROC Mondriaan) hebben van 24 t/m 27 november jl. deelgenomen aan een studiereis naar Portugal. Vanwege de goede contacten die tijdens Innotecs bijeenkomsten zijn gelegd, hebben we particuliere beroepsschool FORAVE benaderd met de vraag of het mogelijk was om hen te bezoeken in het kader van job shadowing. Dit bood de docenten de gelegenheid om nieuwe inzichten en kennis van relevant lesmateriaal op te doen en de samenwerking met een andere onderwijsinstelling te verkennen. 

Het bezoek werd gecoördineerd door Teresa Lessa, coördinator voor internationale projecten bij FORAVE, die het programma perfect afstemde en zorgde voor een waardevolle en leerzame ervaring voor alle deelnemers. Vanuit onze school was Erwin van de Biezen, coördinator internationalisering, nauw betrokken bij de organisatie. Tevens sloten onderwijskundige Karin Holderbusch en projectleider Mariëlle Stolp aan om een indruk te krijgen van mogelijkheden voor samenwerking in de vorm van projecten met relevante bedrijven en internationale stages voor onze studenten. Bovendien was het een uitstekende gelegenheid om nader kennis te maken met één van de partnerscholen met wie onze school recent een Europees samenwerkingsproject op het gebied van robotica is gestart. 

Van Amsterdam naar Porto 

De heenreis op zondagmiddag verliep voorspoedig en vormde de start van een bijzondere week. ’s Avonds kregen we – ondanks dat de regen met bakken uit de hemel kwam – al een eerste indruk van de oude stad Porto. De sfeervolle straatjes en de gezellige restaurantjes langs de rivier de Douro gaven een voorproefje van de charme van deze prachtige stad. 

Innovatief beroepsonderwijs in Lousado 

De maandag begon met een warm welkom bij FORAVE, gelegen in Lousado, een van de meest geïndustrialiseerde regio’s van Portugal. FORAVE, opgericht in 1990, heeft als hoofddoel om jongeren en volwassenen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De school biedt opleidingen aan in diverse technische disciplines: ICT, technische bedrijfskunde, mechatronica, industriële automatisering, industrieel onderhoud en techniek voor de polymeerverwerkingsindustrie. 

Eén van de sterkste punten van FORAVE is de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Dankzij deze samenwerking kan de school een flexibel en actueel curriculum ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de organisaties waarmee ze samenwerken. Zoals directrice Manuela Guimarães treffend zei: “Onze relaties met het bedrijfsleven zijn essentieel om ervoor te zorgen dat onze opleidingen altijd relevant blijven en studenten goed voorbereid zijn op hun toekomstige carrières.” 

Naast deze praktische focus is FORAVE ook sterk betrokken bij Europese samenwerkingsprojecten. De school streeft ernaar om innovatieve lesmethoden te ontwikkelen, relaties met externe organisaties te versterken en jongeren in staat te stellen om te leren over verschillende culturen en realiteiten. Door het stimuleren van technologiegebruik, het leren van vreemde talen, en het delen van ervaringen, draagt FORAVE actief bij aan Europese integratie en de verrijking van de school als organisatie. Tijdens onze rondleiding door de faciliteiten kregen we een indruk van hoe dit in de praktijk wordt gebracht. Het was inspirerend om te zien hoe studenten, begeleid door gepassioneerde docenten, werken aan projecten die rechtstreeks verband houden met de behoeften van hun toekomstige werkgevers. En leuk om te zien dat FORAVE net als wij een plastic shredder heeft gebouwd! 

Bezoek aan ESI Robotics – Innovatie in de praktijk 

De tweede dag van ons bezoek stond in het teken van ESI Robotics, een technologisch vooruitstrevend bedrijf dat al meer dan 16 jaar bedrijven helpt hun productiviteit te verhogen. Na een ritje met de schoolbus gaf Gil Sousa, onze gastheer en vertegenwoordiger van ESI, ons een inspirerende introductie over de missie en visie van het bedrijf. Klik hier voor hun brochure. 

ESI Robotics richt zich op het ontwikkelen van competitieve en rendabele oplossingen die bedrijven helpen hun productieprocessen te optimaliseren. Met een sterke focus op innovatie en automatisering biedt het bedrijf maatwerkoplossingen die volledig zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant. Hun R&D-afdeling speelt hierin een cruciale rol, ondersteund door een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in mechatronica en industriële robotica en Industry 4.0-concepten zoals predictive maintenance en digital twins omarmt. Deze aanpak maakt het mogelijk om geavanceerde oplossingen te leveren, van ontwerp en productie tot implementatie en ondersteuning. Dankzij hun brede expertise is ESI actief in uiteenlopende sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie, automotive, metaalbewerking, medische sector, polymeerindustrie, bouw, hout, kurk en keramiek. Zoals Gil Sousa verwoordde: “Onze klanten zijn onze partners. We werken nauw met hen samen, analyseren hun productieprocessen en zoeken continu naar verbeteringen.” 

Tijdens het bezoek namen we een case study door waarbij ESI een innovatieve, kostenbesparende oplossing heeft ontwikkeld voor het verpakken van kurken voor wijnflessen. Door de kurken heel dicht op elkaar te verpakken in plaats van los in zakken, is het volume aanzienlijk gereduceerd, wat leidt tot veel lagere verschepingskosten. ESI heeft dit proces volledig ontworpen en geïmplementeerd, een prachtig voorbeeld van hoe hun expertise direct waarde toevoegt voor klanten. 

Na de presentatie bezochten we ook één van de locaties waar de oplossingen van ESI daadwerkelijk worden gebouwd. Dit gaf een fascinerend inzicht in hun productieproces en de technologische hoogstandjes die zij inzetten. Het was indrukwekkend om te zien hoe complexe oplossingen vorm krijgen, van concept tot realisatie. 

Verkenning van Porto 

Naast de bezoeken aan FORAVE en ESI Robotics werden de middagen besteed aan het verkennen van de stad Porto. Dit bood niet alleen de gelegenheid om de rijke cultuur en de historische bezienswaardigheden van de stad te ontdekken, maar ook om een indruk te krijgen van de mogelijkheden voor studenten om in Porto een internationale stage te lopen. De stad, bekend om zijn bruisende sfeer, architectuur en de rivier de Douro, vormt een aantrekkelijke bestemming voor toekomstige samenwerkingsmogelijkheden voor studenten. 

En uiteraard werden onder genot van een goed glas port lokale specialiteiten geproefd zoals de “francesinha”, een soort tosti met extra kaas, eieren, biefstuk en worst gedrenkt in een tomatensaus. 

Professionalisering met Erasmus+ 

Het bezoek aan FORAVE en ESI Robotics bood niet alleen waardevolle inzichten in de vooruitstrevende benaderingen van onderwijs en technologie in Portugal, maar onderstreepte ook het belang van internationale samenwerking voor het delen van kennis en best practices. Dennis Koeman: “Het gezamenlijk doornemen van het door FORAVE gebruikte lesmateriaal voor hun elektronica-onderwijs was voor ons een uitstekend startpunt voor het herontwikkelen van onze bovenbouw-modules, zowel qua opbouw als inhoud.

Zowel de interacties met de scholen als met de bedrijven hebben ons geholpen nieuwe perspectieven te ontwikkelen, onze vakinhoudelijke kennis te verdiepen en innovatieve ideeën voor onze eigen onderwijspraktijken op te doen. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe Erasmus+ bijdraagt aan de voortdurende professionalisering van docenten en stafmedewerkers, en tegelijkertijd het belang van internationalisering benadrukt. 

Projecten