Campus Techniek & ICT

Samen innoveren: studenten engineering en verpleegkunde buigen zich over revalidatievraagstuk 

Hoe kun je technologie inzetten om het leven van kinderen met een ernstige meervoudige beperking te verbeteren? En wat gebeurt er als studenten van twee totaal verschillende opleidingen – technicus engineering en mbo-verpleegkundige – samenwerken aan één zorgvraagstuk? Dat onderzoeken we tijdens een driedaagse zorghackathon, waarvan de eerste twee voorbereidingsdagen op 14 en 15 april plaatsvonden in Delft. 

De hackathon is een initiatief van zorg- en techniekdocenten en draait om innovatie op het snijvlak van deze twee werelden. Studenten maken kennis met elkaars vakgebied, bouwen aan wederzijds begrip en verdiepen zich samen in een actuele casus uit de revalidatiepraktijk. 

Een casus uit de praktijk: revalidatie voor kinderen met EMB 

De uitdaging waar de studenten aan werken is ingebracht door Bonita Janse, bewegingstechnoloog kinderrevalidatie en adviseur innovatie bij revalidatiecentrum Basalt. De casus draait om het toegankelijk maken van Mega Power Training (MPT) voor kinderen die nu nog niet kunnen deelnemen: kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) die zorg en onderwijs ontvangen via Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag. 

MPT is een bewezen effectieve methode voor het verbeteren van spierkracht bij kinderen met cerebrale parese. De training vindt in groepsverband plaats met intensieve sessies van 60 minuten waarin kinderen duw- en trekbewegingen uitvoeren met gewichten. Maar voor kinderen met EMB — die vaak niet kunnen lopen, moeilijk instructies volgen en snel overprikkeld raken — is MPT in de huidige vorm ongeschikt. 

De vraag aan de studenten: 
Hoe kun je de principes van MPT vertalen naar een veilige, zinvolle vorm van krachttraining voor deze doelgroep? 

Dag 1 en 2: kennismaken, onderzoeken, samenwerken 

Dag 1 begon met ontvangst van de techniekstudenten op de Mondriaan-locatie Brasserskade in Delft. Na een kennismakingsspel om het ijs te breken, kregen de studenten een heldere en uitgebreide uitleg over de casus en de doelgroep door Bonita Janse. Dit gaf de studenten meer inzicht in de specifieke behoeften van kinderen met EMB en de uitdagingen waar zorgprofessionals tegenaan lopen. 

Daarna gingen de techniekstudenten in groepjes en onder begeleiding van de zorgstudenten verschillende aspecten van zorg in de praktijk verkennen. Ze ervaarden onder andere hoe het is om in een tillift te hangen, bloedglucosemetingen te doen, op een kunstarm bloed af te nemen, te oefenen met een Heimlich-trainer, te rijden in een rolstoel, een zwaartepak te dragen en te oefenen met beademing en AED op een pop. Deze praktische oefeningen waren niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk. 

“Dit is leuk! We moeten vaker uitwisselingen doen met andere opleidingen!” 

Zwaan, tweedejaars student technicus engineering 

Dag 2 vond plaats op de Rotterdamsweg in Delft waar techniekstudenten hun medestudenten meenamen in de wereld van pneumatiek, robotica en het solderen van printplaatjes. In carrouselvorm maakten de zorgstudenten zo kennis met verschillende technische vakgebieden. 

Hoogtepunt van deze ochtend was de robotica-les van docent Gerie Bosman. Stapje voor stapje leerden de zorgstudenten om een mobiele “zorgrobot” te programmeren, van het volgen van een lijn tot het netjes stoppen voor een eindpunt of obstakel: 

Vooruitblik: op naar 10 juni 

De èchte hackathon – waarin studenten aan de slag gaan met prototypes en ideeën – vindt plaats op 10 juni in de Betafactory, onze Delftse werkplaats. De voorbereidingsdagen hebben laten zien hoeveel waarde er schuilt in interdisciplinair samenwerken. Niet alleen leren studenten over elkaars vakgebieden, maar vooral ook over het belang van gezamenlijke taal, respect voor elkaars expertise en creatief nadenken over een kwetsbare doelgroep. 

“Na de toelichting op de casus, borrelden de eerste ideeën al op; een veelbelovend begin van deze unieke samenwerking tussen techniek en zorg!” 

Nicole Boekenstijn, docent verpleegkunde verbonden aan het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV).  

Projecten