Op vrijdag 4 april brachten studenten uit klas 2AB van de opleiding Technicus Engineering van ROC Mondriaan, School voor Smart Technology, een werkbezoek aan Item Systems in Delft. De workshop, georganiseerd als onderdeel van het keuzedeel Basisvaardigheden metaalbewerking, bood studenten een unieke kans om kennis te maken met modulaire constructies en industriële toepassingen. Deze zogeheten Item Kennis Snack combineerde theorie en praktijk op een aansprekende manier.
De middag begon met een introductie door Jeffrey Coers, sales engineer bij Item. Hij vertelde over het bedrijf, dat sinds 1976 actief is als ontwikkelaar van modulaire bouwkits voor industriële toepassingen. Item is wereldwijd actief in meer dan zeventig landen en biedt met een portfolio van ruim vijfduizend componenten oplossingen voor onder andere werkplekken, trappen, machineframes en productielijnen.
Naast het leveren van materialen en diensten biedt Item ook diverse digitale tools aan. Via een eigen engineeringtool kunnen klanten ontwerpen maken en deze automatisch exporteren naar onder meer SolidWorks of Onshape. De tool genereert ook een stuklijst, overzichtstekeningen en een volledige montagehandleiding. Verder beschikt het bedrijf over een online academy met instructievideo’s.
Jeffrey gaf uitleg over verschillende soorten profielen en verbindingen, aan de hand van een demonstratiemodel waarin diverse koppelstukken waren verwerkt. Studenten kregen inzicht in welke verbindingen het meest geschikt zijn in verschillende situaties en hoe zij met behulp van online tools constructies kunnen berekenen op belastbaarheid.
Na de introductie gingen de studenten in twee teams aan de slag met een praktijkopdracht: het bouwen van een transportkar. Hierbij werden zij begeleid door Jeffrey Coers, Maurice Bastin en Björn Brink, allen werkzaam als sales engineers bij Item. Ook een tweedejaars stagiair van ROC Mondriaan, die momenteel stage loopt bij het bedrijf, hielp actief mee bij de uitvoering van de opdracht.
De opdracht werd met veel enthousiasme opgepakt. Het wedstrijdelement – welk team bouwt de kar het snelst? – zorgde voor een energieke en betrokken sfeer. Door deze praktijkgerichte opdracht kregen studenten de kans om hun technische vaardigheden direct toe te passen in een realistische context.
Na afloop van de workshop verzorgde Jeffrey nog een rondleiding door de assemblagehal van Item. Hier kregen de studenten te zien hoe profielen worden gezaagd, bewerkt en samengebouwd tot eindproducten. Aan de hand van verschillende voorbeelden kregen zij een goed beeld van de veelzijdige toepassingen van het profielsysteem, van kleine werkplekken tot complete assemblagelijnen.
Docent André Kemp kijkt enthousiast terug op het bezoek. Hij zou Item graag uitnodigen voor een vervolg in de vorm van een gastles voor alle tweedejaarsstudenten. Bij voorkeur een tekenles, waarin studenten zelf ontwerpen maken en leren hoe zij hun werk kunnen exporteren naar professionele tekenprogramma’s zoals SolidWorks of Onshape.
Dank aan Item Systems en de betrokken medewerkers voor hun gastvrije ontvangst en inspirerende bijdrage. Toekomstig techniektalent leiden we samen op!