Campus Techniek & ICT

Robintech: 1e Teacher Meetup in Delft groot succes! 

Vorige week vond in Delft de eerste live Teacher Meetup plaats in het kader van Robintech, een Europees project gefinancierd door Erasmus+. Dit evenement markeerde de overgang van diverse online sessies naar een eerste fysieke bijeenkomst, waarin onderwijsprofessionals uit vijf verschillende Europese landen samenkwamen om een start te maken met de ontwikkeling van vijf onderwijsmodules op het gebied van robotica. Doel was om elkaar beter te leren kennen, helder te krijgen wie over welke expertise beschikt en te komen tot een gezamenlijk beeld van hoe een Robintech-lesmodule eruitziet. 

Opening drinks: oude bekenden en nieuwe vrienden 

De aftrap van het evenement was een gezellige en informele startborrel, waar deelnemers de kans kregen om oude bekenden te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. De borrel werd gehouden in Café De Sjees, een karakteristieke Delftse locatie. Vanwege de verschillende aankomsttijden van de deelnemers uit Estland, Finland, Spanje en Portugal, druppelden de gasten langzaam binnen. Hierdoor duurde de borrel langer dan gepland, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam… Namens de TechCampus van Mondriaan was Onderwijsdirecteur Guus Klapper aanwezig en vanuit het International Office sloot Louisanne Dijkman aan. 

Samen werken aan onderwijsmaterialen 

Dinsdag 25 maart werd er na een korte wandeling langs de Schie intensief vergaderd op onze locatie aan de Rotterdamseweg in Delft. Niina Nissinen (OSAO) en Teresa Santos (Forave) gaven presentaties over de bevindingen van eerdere onderzoeken naar de competenties van docenten en de bestaande lesprogramma’s. Hieruit kwamen zowel overeenkomsten als verschillen naar voren waarmee we bij de ontwikkeling van de modules rekening moeten houden. 

In de middag stonden lesbezoeken op het programma. De deelnemers kregen een rondleiding door het gebouw met de mogelijkheid om de docenten en studenten vragen te stellen over hun vakgebied en lesmaterialen. Ook de Betafactory werd bezocht. In deze werkplaats die wij delen met De Haagse Hogeschool verzorgt de opleiding technicus engineering het projectonderwijs

Onder leiding van projectleider Kaire Mets (VOCO) werd tenslotte uitgebreid gediscussieerd over de kwaliteitsstandaarden voor onderwijsmaterialen. Dit gebeurde aan de hand van het LORI: Learning Object Review Instrument. LORI biedt een gestandaardiseerde manier om onderwijsmaterialen te evalueren op acht belangrijke criteria, waaronder kwaliteit, feedback, motivatie, interactie en toegankelijkheid. Deze criteria zullen als richtlijn worden gebruikt om de kwaliteit van de te ontwikkelen onderwijsmaterialen te beoordelen. Flexibiliteit en aanpasbaarheid zijn daarbij belangrijk vanwege de verschillende doelgroepen en curricula. 

Onderwijsmodules: Wat verstaan we daaronder? 

Woensdagochtend was er een diepgaande sessie over de definitie van een Robintech onderwijsmodule. Onder leiding van Miriam Krol en Marjolein van Daalen, beide onderdeel van het facilitatorsnetwerk van ROC Mondriaan, werd er verkend in hoeverre we allemaal hetzelfde verstaan onder “onderwijsmodule”. De sessie werd goed ontvangen en de werkvorm werd geprezen vanwege de doelgerichtheid en de interactieve aanpak. Met behulp van een praatplaat en verschillende opdrachten werkten de deelnemers gefaseerd toe naar een blauwdruk van hoe de Robintech-modules eruit moeten komen te zien, zodat iedere partnerschool deze op haar manier kan integreren in het onderwijs. 

Bedrijfsbezoeken: Innovatie in de Maakindustrie 

De middag was gevuld met twee inspirerende bedrijfsbezoeken. Het eerste bezoek was aan Infinite Acres in Den Haag, een pionier op het gebied van vertical farming die zich richt op onderzoek naar het optimaliseren van de verticale horticultuur. De rondleiding door Robert Schouten en Marc Bruins begon met een kleine tentoonstelling waarin werd uitgelegd waarom dit onderzoek zo cruciaal is voor het voorzien in de voedselbehoefte van de groeiende wereldbevolking. Daarna volgde een bezoek aan de demoruimte, waar verschillende opstellingen werden getoond die gebruik maken van sensoren om diverse parameters zoals licht, temperatuur, luchtvochtigheid en voedingsstoffen in de gaten te houden. Dit alles om de omstandigheden voor optimale groei van gewassen te monitoren en te verbeteren. 

Aansluitend werden twee onderdelen van ons partnerbedrijf Airborne bezocht: 

Manufacturing 

De rondleiding door Sandor Woldendorp gaf inzicht in Airborne’s expertise op het gebied van ontwerp en productie van composietonderdelen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Sandor legde uit dat automatisering en robotisering essentieel zijn voor Airborne om te blijven voldoen aan de toegenomen vraag naar hun producten. Het bedrijf groeit flink waardoor de noodzaak ontstaat om de productie op te schalen. Robottechnologieën worden ingezet om efficiënter te produceren en de kwaliteit te waarborgen. Verder werd benadrukt dat Airborne veel nieuwe medewerkers nodig heeft, vooral op mbo-niveau, om deze groei te ondersteunen. 

Automation 

In het tweede gedeelte van de rondleiding ging Laura Veldenz in op de expertise van Airborne Automation op het gebied van gerobotiseerde composietproductie. Airborne ontwikkelt geavanceerde automatiseringsoplossingen en robotica-cellen om het productieproces van composietmaterialen te verbeteren. Een interessante blik in de toekomst van het vakgebied! 

Daarna was het tijd voor een borrel en diner bij Mondriaan-restaurant Imagine, waar ROC Mondriaan studenten opleidt voor de horecasector. Het diner was uitstekend verzorgd en een mooie gelegenheid om de dag af te sluiten in een informele setting. Stef Smits, directeur van de School voor Smart Technology, was ook aanwezig en sprak met onze gasten over deze mooie Europese samenwerking. 

Een Blik op de Toekomst: Opleiding en Samenwerking 

Op donderdag 27 maart ging de bijeenkomst verder met discussies over de volgende stappen, waaronder de organisatie van een training seminar in Oulu in juni 2025. De deelnemers gaven input voor de inhoud van dit seminar, waarbij hands-on robotics en bedrijfsbezoeken hoog op de verlanglijst stonden. Ook werd er uitgebreid gesproken over de te ontwikkelen modules: 

Ook het gebruik van e-learningplatforms zoals Moodle en de uitdagingen rond het opslaan en delen van onderwijsmaterialen kwamen aan bod. 

In de middag stond een bezoek aan SAM XL op het programma. Dit expertisecentrum voor geavanceerde productieautomatisering werd bezocht onder leiding van CEO Hein Koelman en Astrid van der Niet, education lead. Fieldlab SAM XL ontwikkelt oplossingen voor het verbeteren van de intelligentie, connectiviteit en flexibiliteit van industriële robots. Een interessant detail was de Spot-robot van Boston Dynamics, die werd getraind voor inspecties in fabrieken. Hein benadrukte het belang van samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven en dat mbo en hbo hard nodig zijn om ervoor te zorgen dat de ontwikkelde technologie zijn weg vindt naar het bedrijfsleven. 

Tot ziens in Oulu! 

De Teacher Meetup werd afgesloten met een rondleiding en borrel bij Royal Delft, waar organisatoren Mariëlle Stolp en Jeanetta Weekhout uitgebreid werden bedankt voor de uitstekende organisatie en het vlekkeloze verloop. Met een tevreden gevoel over de opbrengst en de belofte om elkaar weer te ontmoeten in Finland, werd deze eerste Robintech Teacher Meetup afgesloten. Deelnemers keerden huiswaarts met nieuwe inzichten, waardevolle connecties en hernieuwde motivatie om de samenwerking op het gebied van onderwijs in robotica en automatisering verder te versterken. 

Projecten