Campus Techniek & ICT

Can we fix it? Workshop door De Haagse Hogeschool 

Duurzamer produceren begint vaak met stappen zoals het inkopen van groene stroom, het gebruik van hernieuwbare of milieuvriendelijke grondstoffen en het verminderen van afval tijdens de productie. Maar een cruciaal – en soms over het hoofd gezien – aspect is het ontwerpen van degelijke, goed repareerbare producten en machines. Door op dit gebied te innoveren, kunnen onze engineers in opleiding een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van verspilling. Het probleem? Veel producten die we dagelijks gebruiken, zijn nauwelijks ontworpen om gerepareerd te worden. 

Om studenten hier bewust van te maken, organiseerde het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing van De Haagse Hogeschool een unieke workshop: de “Dirty Hands-On Disassembly Workshop”. 

Voorlichting en voorbereiding 

De dag begon met een introductie voor tweedejaarsstudenten over de mogelijkheden om na hun mbo 4-opleiding technicus engineering door te stromen naar een technische hbo-opleiding aan De Haagse. Docenten en studenten van de opleidingen mechatronica en werktuigbouwkunde gingen in gesprek over de verschillen tussen mbo en hbo, met extra aandacht voor het belang van een stevige basis in wiskunde. Dit is essentieel voor ambitieuze studenten die willen doorstuderen en onze school biedt hen volgend schooljaar het keuzedeel “Voorbereiding wiskunde voor de techniek” aan. 

Handen uit de mouwen! 

Na deze informatieve sessie gaf Mirjam Zijderveld een presentatie over duurzaamheid in de maakindustrie. Vervolgens gingen de studenten onder begeleiding van Mirjam en Puck Visscher aan de slag in de Betafactory. De opdracht: producten volledig demonteren, de stappen zorgvuldig documenteren, en – de grootste uitdaging – de onderdelen weer in elkaar zetten in omgekeerde volgorde. 

Tijdens deze praktijkoefening ontdekten de studenten op een speelse manier hoe belangrijk het is om producten zo te ontwerpen dat ze eenvoudig te repareren zijn. Dit sluit aan bij recente Europese wetgeving die consumenten het “recht op herstel” biedt, zelfs na afloop van de garantietermijn. 

Een groot dankwoord gaat uit naar Mirjam en Puck voor de organisatie en begeleiding van deze leerzame ochtend. Een prachtige eerste stap voor studenten die willen bijdragen aan een circulaire economie! 

Projecten