Op 10 oktober 2024, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, vond in het Techniek Innovatie Huis (TIH) het kennisevent “Waterstof: De Nieuwe Standaard in Energie” plaats. Dit evenement was speciaal gericht op mbo-docenten en -studenten van diverse technische opleidingen bij ROC Mondriaan. Het doel was om hen te betrekken bij de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie, met een sterke focus op waterstoftechnologie.
Waterstof wordt wereldwijd gezien als een van de meest veelbelovende energiebronnen voor een koolstofvrije toekomst. Door water te splitsen in waterstof en zuurstof via elektrolyse, ontstaat een schone brandstof die geen schadelijke uitstoot produceert. Tijdens dit evenement werd de rol van waterstof in de energietransitie uitgebreid besproken en geïllustreerd door presentaties van toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen.
Frits Groen, projectleider Onderwijs en Innovatie en verbonden aan het TIH, opende de middag en benadrukte het belang van de rol van mbo-onderwijs in de energietransitie: “Het mbo leidt de technici op die deze transitie in de praktijk moeten brengen.”
Tijdens het event werden meerdere presentaties verzorgd door bedrijven en instellingen die actief zijn binnen de waterstofsector. Zo gaven H2 Makers, Brink Techniek BV, en Watermeln inzicht in hun innovaties en toepassingen van waterstoftechnologie. Watermeln, bijvoorbeeld, presenteerde hun waterstofgeneratoren als schoon alternatief voor de dieselgeneratoren die nu vaak op bouwlocaties en festivals worden gebruikt. Deze generatoren zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook stiller en efficiënter. Jeff Wezel van Watermeln benadrukte bovendien het belang van technische vaardigheden voor de groei van hun bedrijf: “We hebben dringend behoefte aan mechatronici, programmeurs en elektrotechnici om onze innovatieve oplossingen verder te ontwikkelen.”
Vos Instrumenten levert praktisch lesmateriaal voor diverse onderwijsniveaus, van vso tot universiteit, met een focus op vakken zoals scheikunde, natuurkunde, biologie en techniek. Hun materialen zijn essentieel voor de energietransitie en bovendien is Vos ook betrokken bij het Hydrogen Grand Prix (H2GP)-programma, dat studenten uitdaagt om hun eigen waterstofauto’s te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en racen. Het TIH is zo enthousiast dat ze met meerdere teams willen deelnemen!
Krohne Nederland gaf een interessante, zij het technische, presentatie over de uitdagingen van het meten van waterstof, een aspect dat van cruciaal belang is voor het veilig en efficiënt toepassen van deze nieuwe energiebron.
Een ander hoogtepunt van de middag was de presentatie van het Practoraat Energietransitie van ROC Mondriaan. Het practoraat onderzoekt methodes om waterstof veilig en efficiënt te integreren in de energiemix en ontwikkelt daarnaast een duurzaam en flexibel curriculum dat studenten voorbereidt op hun toekomstige rol in de energietransitie. Nico Persoon, practor Energietransitie, benadrukte: “Onderwijs is de sleutel tot een duurzame toekomst. Door studenten op te leiden in innovatieve energietechnieken, zoals waterstof, geven we hen de vaardigheden om de uitdagingen van morgen aan te gaan.”
Vanuit De Haagse Hogeschool presenteerden John Cerda en Joep de Groot hun onderzoek naar waterstof als energiedrager. Ze deelden hun ervaringen met waterstofprojecten, maar gaven ook aan dat projecten vaak vertraging oplopen vanwege ontbrekende regelgeving. “Waterstof is een veelbelovende technologie, maar er zijn nog veel hindernissen te overwinnen voordat het grootschalig kan worden toegepast,” aldus De Groot.
Naast de presentaties waren er diverse stands met demonstraties en vooral de aanwezige Toyota Mirai kon op veel bekijks rekenen. De middag werd afgesloten met een interactieve waterstofquiz gevolgd door een gezellige netwerkborrel met broodjes knakworst klaargemaakt op een waterstofkooktoestel. Met dit succesvolle evenement heeft ROC Mondriaan opnieuw laten zien dat het onderwijs een sleutelpositie heeft in het opleiden van de volgende generatie energie-experts!