Campus Techniek & ICT

DOBOT-training voor docenten

Op donderdag 29 februari 2024 organiseerde Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden (STOHA) voor docenten uit vo en mbo een inspirerende DOBOT-training. DOBOT is producent van zogenaamde “collaboratieve robots” (cobots). Deze kleine, veilige en betaalbare cobots zijn zeer geschikt om in te zetten in het onderwijs. Vraag is dan wel: wat kun je in de klas met robotica en hoe maak je daarmee een snelle start?

Te gast bij Scholencombinatie Delfland, Delft namen Maurits Brock en Jorg Duitsman, beiden docent en ontwikkelaar van educatief materiaal, ons mee in de mogelijkheden. Met de bijbehorende omgeving DOBOT Studio en de “teach & playback”-functionaliteit kun je een robot binnen no-time programmeren om je naam te schrijven of een blokje te verplaatsen. Wie iets verder wil, kan aan de slag met low-code programming via Blockly. Door slim te programmeren kun je de DOBOT met heel weinig regels code veel ingewikkeldere verplaats- en stapelopdrachten geven. Het door Maurits en Jorg ontwikkelde DOBOT-coördinatenbord is daarbij heel handig!

Het voor het vmbo ontwikkelde lesmateriaal is inmiddels onderdeel van ELO Digitaal. De aanvullende materialen voor het mbo (o.a. een transportband en twee “extension kits”) zijn te vinden via hun website Praktik. Daar staan ook links naar allerlei filmpjes die een idee geven van de opdrachten en de uitbreidingsmogelijkheden.

Op ROC Mondriaan, School voor Technologie en Engineering wordt al veel gebruik gemaakt van cobots (zowel van de educatieve DOBOTs als de industriële variant van Universal Robots). Ook bij steeds meer vo-scholen wordt in het curriculum aandacht besteed aan robotica. Het is dan natuurlijk van groot belang om – in het kader van een doorlopende leerlijn – goed af te stemmen welke onderwerpen wanneer aan bod komen! Veel dank dus aan STOHA-programmamanager Janke Westerhuis voor het faciliteren van deze workshop en uitwisseling tussen docenten!

Eerder verschenen op onze site over dit onderwerp al de volgende nieuwsberichten:

DOBOT op bezoek

Robotica voor de “future technician”

Projecten