Campus Techniek & ICT

Masterclass NDO bij Applus+ 

Bouwlocaties, raffinaderijen, scheepswerven… Allemaal streven ze naar hoge beschikbaarheid van apparatuur en betrouwbaarheid van processen. Monitoring van productiemiddelen is dan van groot belang en niet-destructief onderzoek (NDO) is een manier om de kwaliteit van een constructie of object te bepalen zonder schade aan te richten. Het betreft een breed scala aan analytische technieken om allerlei soorten materialen en structuren te onderzoeken en defecten te identificeren. Vervolgens kan de onderzoeker beoordelen of de garantie kan worden afgegeven dat de materialen voldoen aan de wettelijke eisen. 

Op 19 januari jl. hebben vier docenten van de opleiding technicus engineering uit Delft deelgenomen aan een masterclass NDO bij ons partnerbedrijf Applus+. Tijdens de opleiding komt NDO bij materiaalkunde aan bod dus een mooie gelegenheid om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van magnetisch, penetrant, radiografisch, en ultrasoon onderzoek. 

NDO-onderzoek 

Magnetisch onderzoek Het te onderzoeken object wordt voorzien van magnetische deeltjes (droog of in een oplossing) in een contrastkleur. Door het object vervolgens te magnetiseren, is goed te zien of en zo ja, waar er een defect is. Deze techniek kan uitsluitend worden toegepast op materialen die magnetiseerbaar zijn en voor goede resultaten zijn de richting en grootte van het magnetisch veld van groot belang.  
Penetrant onderzoek Voor non-ferro legeringen (of als magnetisch onderzoek moeilijk toe te passen is) biedt penetrant onderzoek uitkomst. Een speciale vloeistof wordt aangebracht en trekt in zelfs de kleinste scheurtjes. Overtollige vloeistof wordt verwijderd en na drogen wordt een ontwikkelaar aangebracht die de resterende penetrant omhoog trekt (capillaire werking) en de scheurtjes zichtbaar maakt voor de onderzoeker. Nadeel van deze methode is dat de fout groter kan lijken dan dat deze daadwerkelijk is.  
Ultrasoon onderzoek Ultrasoon onderzoek gaat verder dan bovenstaande methodes en kan naast scheurtjes aan de oppervlakte ook defecten in het materiaal aantonen. Via een taster worden steekproefsgewijs geluidsgolven het materiaal ingestuurd. Deze worden gereflecteerd en de reflectie wordt omgezet in een signaal op een beeldscherm. De onderzoeker interpreteert de signalen, vergelijkt deze met een referentie en beoordeelt vervolgens het materiaal.  
Radiografisch onderzoek Radiografisch onderzoek maakt gebruik van straling (röntgen- of gammastraling) voor het detecteren van defecten. Voordelen zijn o.a. de hoge betrouwbaarheid en permanente vastlegging van de situatie, maar het gebruik van straling vereist uiteraard wel voorzorgsmaatregelen zoals beschermende kleding. Bovendien is het een vrij kostbaar onderzoek.  

Heel veel dank aan Casper van Hoek, manager van het Applus+ RTD Competence Training Center en Theo Speelmeijer die ons heeft meegenomen in de boeiende wereld van NDO. Kiezen voor de juiste (combinatie van) NDO-technieken, deze correct uitvoeren en correct rapporteren over wat is aangetroffen, is overduidelijk vakmanschap en vereist jaren aan training en ervaring. Met onze studenten gaan we natuurlijk niet zo ver de diepte in, maar we laten hen wel graag samen met jullie kennismaken met niet-destructief onderzoek in de praktijk. En wie weet zit er dan een aankomend NDO-er tussen! 

Over Applus+ 

Applus+ is in zeventig landen actief en met 25.000 hooggekwalificeerde professionals leider in de test-, inspectie- en certificatie-branche. Applus+ helpt klanten in de energiesector met het bewaken en verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van hun bedrijfsmiddelen en infrastructuren. In het Applus+ Competence Center kunnen trainingen gevolgd worden op het gebied van stralingsveiligheid (TMS) en niet-destructief onderzoek (NDO). Kijk voor het volledige aanbod op https://www.applustraining.nl/ 

Projecten