Campus Techniek & ICT

Workshop “Werken in de Cleanroom” 

Op bezoek bij onze collega’s van de LiS 

Op woensdag 7 februari jl. waren 4 vierdejaars studenten van onze opleiding technicus engineering uit Delft te gast bij onze collega’s van de LiS voor een workshopdag “Werken in de Cleanroom”. De workshop bestond uit vier onderdelen waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselden. 

Vervuiling voorkomen 

Christiaan Beljaars vertelde hoe belangrijk het voor TNO is om vervuiling te voorkomen. Zelfs de allerkleinste stofdeeltjes kunnen door verstrooiing van het licht de eigenschappen van TNO’s high performance optische systemen immers al beïnvloeden. Vervuiling zoveel mogelijk voorkomen is noodzakelijk dus daarom wordt gewerkt in cleanrooms met overdruk, sluizen en filters. En aangezien mensen de grootste vervuilers zijn – zeker als ze veel bewegen! – is cleanroom-kleding en rustig en gestructureerd werken een must. 

Lean samenwerken in de cleanroom 

Tijdens de workshop “Efficiënt en schoon samenwerken in een cleanroom” door onze partner Hittech Multin kwam het gestructureerd werken ook praktisch aan bod. Door “Lean” te werken zonder overbodige handelingen kan veel vervuiling voorkomen worden. Onder leiding van Tatjana Verdoold en Jörgen Petri – en uiteraard in cleanroom-outfit – kregen de studenten een introductie in het Lean-gedachtegoed en stelden de studenten in twee teams met Lego tientallen ASML-microchip-machines samen. Gezien het wedstrijdelement (welk team maakt de meeste machines?) is het nog maar de vraag hoe schoon deze miniaturen uiteindelijk waren… 

Contamination Control 

Na een uitstekende, geheel verzorgde lunch was het tijd voor nog een ronde theorie door Philip van Beek van VCCN. Contamination control gaat over stofdeeltjes, chemische verontreiniging en de aanwezigheid van micro-organismen en richt zich op o.a. de technische (ruimtevaart, defensie, elektronica) en biomedische industrie. 

Philip legde uit dat er twee soorten cleanrooms zijn: cleanrooms waarin de vervuiling onder controle wordt gehouden door de lucht te vermengen (turbulente cleanroom) of door de deeltjes te verdringen (laminaire cleanroom). In de praktijk komt ook een combinatie daarvan voor waarbij de delen van de cleanroom die het schoonst moeten blijven, ingericht worden met de duurdere, laminaire oplosing. 

Turbulente stroom-cleanroom en laminaire stroom cleanroom (Bron) 

Monteren in de cleanroom 

Tot slot volgden onze studenten een praktische workshop “monteren in de cleanroom” door Sander van Loon van SRON. In vol ornaat en met een uitgebreide handleiding moesten zij aan de slag met de montage van een onderdeel. Er zat echter een addertje onder het gras: niet alleen schoon en gestructureerd werken is key. Ook het noteren van zaken die niet goed gaan, bijvoorbeeld omdat een stuk gereedschap defect is of de werkinstructie incompleet, is van essentieel belang. Naast schoon werken kwam dus ook het werken volgens gestandaardiseerde procedures uitgebreid aan bod. 

Het publiek-private samenwerkingsverband Digital Operations Centre – waarvan ROC Mondriaan penvoerder is – stimuleert samenwerking met de mooie bedrijven en onderwijsinstellingen die onze regio rijk is. Na succesvolle samenwerkingen met De Haagse Hogeschool, TU Delft en het VO zijn we er trots op nu ook met een prachtig instituut als de LiS samen te werken. Tenslotte komen onze studenten elkaar straks in de hightech industrie ook weer tegen!

Heel veel dank aan alle deelnemende bedrijven, onze collega’s bij de LiS en – in het bijzonder – projectleider Gunter Helms voor de perfecte organisatie van deze dag! We hopen ook volgend jaar weer een delegatie te mogen sturen. 

Projecten