Campus Techniek & ICT

Industrial Metaverse: sleutel tot next-generation manufacturing 

Meet & Greet met Roland Busch, CEO Siemens 

Donderdag 15 februari jl. waren projectdocent Dennis Koeman en projectleider Mariëlle Stolp op uitnodiging van onze partner Siemens te gast bij House of AI/NextDelft voor een meet & greet met Roland Busch, CEO van Siemens wereldwijd. Siemens is marktleider op het gebied van industriële automatisering en Roland nam ons mee in zijn visie voor de nabije toekomst: de Industrial Metaverse! 

Industrial Metaverse supercharged by AI 

De Industrial Metaverse is een plek waar de echte en de digitale wereld elkaar ontmoeten; hier raken operational technology (OT) en information technology (IT) elkaar en kunnen industriële innovaties ontstaan. In deze virtuele wereld kunnen mensen en AI in realtime samenwerken om problemen uit de echte wereld op te lossen. In een fotorealistische digital twin van de echte wereld kunnen we de tijd vooruit spoelen en zo scenario’s simuleren of terug in de tijd gaan om problemen op te sporen en ervan te leren. Een praktische toepassing hiervan is bijvoorbeeld “predictive maintenance”. Op basis van grote hoeveelheden verzamelde data kan noodzakelijk onderhoud voorspeld worden en downtime door ongepland onderhoud voorkomen. 

Een ander voorbeeld is de inzet van op taalmodellen gebaseerde AI. Door een chatfunctie te integreren wordt het mogelijk om PLC’s en robots low-code te programmeren. Waar chat nu nog voelt als een “stagiair” die jou ondersteunt, verwacht Ronald dat je daarmee binnen afzienbare tijd altijd een “expert” tot jouw beschikking hebt. Dat is ook hard nodig om wendbaar te blijven en snel te kunnen reageren op vragen uit de markt. Zo is het in de voedingsmiddelenindustrie nodig om een productielijn snel te kunnen aanpassen voor kleinere, speciale oplages voor de feestdagen. En in de batterij-industrie gaan de ontwikkelingen zo snel dat ook daar snel omgeschakeld moet kunnen worden. 

Security & need for speed! 

AI vereist echter grote hoeveelheden data om van te leren en systemen te verbeteren. Het is daarbij essentieel om klanten goed mee te nemen in het belang van dataverzameling en de veiligheid van hun gegevens te kunnen garanderen. Cybersecurity is dus essentieel en Siemens besteedt veel tijd, geld en aandacht aan beveiligingsmaatregelen en -systemen. Medewerkers – en in het bijzonder system administrators – worden uitgebreid geschoold en er wordt geïnvesteerd in intrusion detection centres die voor klanten afwijkend gedrag detecteren en maatregelen nemen. Helemaal voorkomen is helaas onmogelijk, maar de impact beperken kan wel. 

Omdat IT veel sneller ontwikkelt dan OT doet Siemens er veel aan om te zorgen dat hun software via open API’s compatible zijn met legacy systemen. Maar om wereldwijd voorop te blijven lopen, is snelheid maken essentieel. Of zoals Roland het zegt: “To stay ahead we need to copy the speed of software development to he world of operational technology.” 

Om bij te blijven en beginnend beroepsbeoefenaars op te leiden die niet alleen verstand hebben van techniek maar ook de mogelijkheid krijgen om kennismaken met dit soort nieuwe technologieën, werkt de publiek-private samenwerking “Digital Operations Centre” samen met onderwijsinstellingen, gemeentes en bedrijven in de regio aan up-to-date en aantrekkelijk onderwijs. Ook meedoen? Neem contact op via m.stolp@rocmondriaan.nl

Projecten