Na twintig weken stage zijn onze derdejaars technicus engineering uit Delft deze week weer terug op school. Projectonderwijs staat de komende periode centraal; daar komen de verschillende vakgebieden bij elkaar en worden de kerntaken ter voorbereiding op het examen geoefend. Om deze volgende fase een feestelijk tintje te geven, zijn we gestart met een inspirerende kick-off bij YES!Delft.
YES!Delft
YES!Delft is de hightech incubator waar TUDelft-studenten met een goed idee worden begeleid bij het starten van een eigen bedrijf. Via workshops en een adviestraject komen ze erachter of er vraag is naar hun product en hoe ze dit succesvol in de markt kunnen zetten. En dat dit nuttig is, bleek wel uit het verhaal van David Beijer, CTO bij YES!Delft. Ooit was hij zelf betrokken bij de ontwikkeling van een technologische innovatie voor het snel opladen van mobiele telefoons. Alleen… Dat was ruim voor het tijdperk van smartphones toen de batterij van een mobieltje nog wel een week meeging. Zonder ooit met een potentiële klant te spreken, werd er drie jaar ontwikkeld aan een fantastische oplossing voor een niet-bestaand probleem. Uiteindelijk kwam het goed. De technologie is verkocht en wordt nu gebruikt voor het snel opladen van elektrische auto’s. Maar dat dit beter kan, is de reden waarom YES!Delft bestaat en een bijdrage levert aan het opstarten en schaalbaar groeien van de meer dan 230 startups die Delft rijk is.
Na dit inzicht gevende verhaal van David volgenden twee inspirerende pitches van Delftse startups. Liesanne Wieleman – oprichter en CEO – legde uit hoe de door Thermeleon ontwikkelde warmtebatterij een bijdrage kan leveren aan een energie-efficiëntere kas. Door overdag het overschot aan warmte op te slaan, kan de batterij ’s nachts zorgen voor duurzame verwarming. Bovendien komt het afvlakken van de extremen de kwaliteit van de planten ten goede. Het product wordt nu in de praktijk getest bij Koppert Cress en vanaf 2025 hoopt Thermeleon grootschalig de markt op te kunnen gaan.
Joris Koudijs, CTO van Tiler, legde daarna uit waarom E-bikes de consumentenmarkt overnemen, maar veel grote fietsverhuurders en aanbieders van deelfietsen nog niet staan te popelen. Het grote probleem is het opladen van de accu’s en de grote variatie aan stekkertjes en snoertjes die daarvoor nodig zijn. Nu zijn de verhuurbedrijven veel tijd en geld kwijt aan het rondbrengen van volle accu’s. De oplossing van Tiler bestaat uit een universele fietsstandaard en oplaadtegel die maken dat de accu draadloos wordt opgeladen. Daarmee wordt het opladen van een E-bike net zo eenvoudig als het parkeren ervan.
De universele tegel wordt als een gewone stoeptegel gelegd en aangesloten op het reguliere stroomnet. Het monteren van de standaard vraagt iets meer aandacht, maar dat is de uiteindelijke kostenbesparing meer dan waard. Doel is een bijdrage leveren aan groenere steden waar fietsers weer de ruimte krijgen.
Ook onze studenten zullen bij deze missie van Tiler worden betrokken. Twee derdejaars projectgroepen gaan vanaf deze week aan de slag met het ontwerpen en bouwen van testopstellingen. Eén groep gaat aan de slag met een mechanische stresstest voor de fietsstandaard en een andere met een thermische stresstest voor de tegel. Meer info volgt z.s.m. op onze projectenpagina.
Joris Koudijs: “Duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld te zijn.”
Na deze presentatie werd het tijd om de benen te strekken. David leidde ons door het gebouw en schetste aan de hand van demo-opstellingen en foto’s een representatief beeld van Delftse startups, de gebruikte technologieën en innovatieve producten. En omdat robotica een steeds groter onderdeel vormt van ons curriculum, had David ook een mobiele robotica-demo georganiseerd. Voor een opdrachtgever in de tuinbouw wordt onderzocht of de welbekende “robothond” Spot van Boston Dynamics een bijdrage kan leveren aan het monitoren van de groei en gezondheid van gewassen in de kas. Een robot kan dat preciezer en – vooral ook – veel vaker doen dan een mens en zo enorme hoeveelheden bruikbare data genereren.
Na de kennismaking met Spot en het rondje YES!Delft werden de projecten en groepsindeling bekend gemaakt. In teams van vier of vijf studenten wordt er de komende dertig weken gewerkt aan verschillende opdrachten waarbij zoveel mogelijk externe bedrijven worden betrokken als kennispartner of opdrachtgever.
Naast bovengenoemde projecten voor Tiler gaan onze studenten in opdracht van Omefa – sinds vorig jaar partner van het Digital Operations Centre – aan de slag met robotisering van de assemblage van een uitschuifbare tray die gebruikt wordt in de verticale tuinbouw. Directeur-eigenaar Dizzy Soederhuizen was aanwezig bij de kick-off en gaf een korte uitleg over het product en een toelichting op de casus. Lees hier meer over de casus op onze projectenpagina. Aansluitend konden studenten hun eerste vragen stellen en een tray meenemen om meteen mee aan de slag te gaan.
Projecten waarvoor projectdocent Dennis Koeman zelf als opdrachtgever optreedt, zijn onder andere het ontwerpen en bouwen van een plastic shredder en een vision-gebaseerde sorteermachine voor allerhande schroeven, bouten en moeren. Ook starten we dit jaar met het bouwen en volledig inrichten van een tweetal verticale kassen waarbij sensoring (temperatuur, licht, vochtigheid) en plc-techniek uitgebreid aan bod komen. Met hulp van Dalsem, gespecialiseerd in het leveren van complete, hightech tuinbouwprojecten, beschikken wij op onze locatie in Delft inmiddels over een eerste kleine kas. Dalsem heeft geholpen met de verhuizing daarvan naar onze werkplaats en het projectteam heeft de kas in elkaar gezet. Graag maken we straks ook gebruik van de expertise van Dalsem bij de inrichting!
Voor onze opleidingen technicus engineering in Delft en technicus mechatronica in Naaldwijk zijn we altijd op zoek naar interessante bedrijfsprojecten waar onze studenten zich in vast kunnen bijten. Maar ook inbreng van expertise passend bij één van bovengenoemde projecten kunnen wij goed gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een workshop, gastles of rondleiding in uw bedrijf. Voor onze school een mooie manier om studenten een up-to-date en contextrijk curriculum aan te bieden. En voor u een fantastische manier om uw vakgebied te promoten en in contact te komen met het techniektalent van de toekomst. Interesse? Neem dan contact op met projectleider Mariëlle Stolp (m.stolp@rocmondriaan.nl).