Campus Techniek & ICT

Madurodam: het leukste themapark van Nederland 

Een opwindende dag vol ontdekkingen stond de eerstejaars studenten van de mbo-opleiding technicus engineering in Delft te wachten toen ze op woensdag 1 november jl. met drie klassen een bezoek brachten aan Madurodam. Madurodam is op zichzelf al een fascinerende plek, maar onze studenten kregen de unieke kans om een kijkje achter de schermen en onder het park te nemen! 

Presentatie door Pedro Tabrizi, manager onderhoud en nieuwbouw 

De dag begon met een presentatie door Pedro Tabrizi, manager onderhoud en nieuwbouw. Hij vertelde over zowel de interessante geschiedenis van Madurodam als de mooie toekomstplannen. Uiteraard stipte hij ook de mogelijkheden voor onze studenten om op deze gave plek stage te lopen aan.

Vervolgens kregen de studenten in groepjes een rondleiding bij de technische dienst waar nieuwe modellen worden gebouwd, storingen worden verholpen en reparaties worden uitgevoerd om de wereld van Madurodam draaiende te houden. 

Onder Madurodam valt ook genoeg te zien! 

Aan de slag! 

Maar het bezoek was niet alleen luisteren en rondkijken: de studenten werden ook aan het werk gezet. Per klas kregen ze een uitdagende opdracht over drie verschillende thema’s: slim omgaan met transport, innovatie op de kermis en het voorkomen van overstromingen in Nederland. De opdracht vereiste niet alleen creativiteit, oplossend vermogen en technisch inzicht, maar ook samenwerking. 

De studenten werden in groepen van maximaal zes personen verdeeld en kregen de taak om tijdens hun bezoek indrukken op te doen, foto’s en filmpjes te maken en deze informatie te verwerken in een PowerPoint-presentatie. De studenten werden daarbij aangemoedigd om na te denken over verbeterplannen die ook kunnen worden toegepast in de echte wereld. 

Met laptops, mobiele telefoons en notitiebenodigdheden in de hand, gingen de studenten aan het werk. Gedurende de ochtend verzamelden ze informatie en brainstormden ze over creatieve oplossingen. Na een door Madurodam verzorgde lunch en uitwerking van de verzamelde informatie werden drie groepen geselecteerd om hun ideeën plenair te presenteren. Dit leverde hele mooie ideeën en inzichten op! 

Creatieve oplossingen en meer interactiviteit 

Wat de studenten opviel, was dat er in Madurodam drempeltjes worden gebruikt om auto’s te laten stoppen. Eén groep studenten stelde voor om in plaats van deze zichtbare, fysieke drempels te onderzoeken of het mogelijk is om onder de grond te werken met een magnetische oplossing en maakte hiervoor ook al een eerste ontwerp: 

Eerste concept voor een onzichtbare “drempel” 

Andere ideeën rondom het thema vervoer waren bijvoorbeeld een ondergrondse metro of trein bedekt door een glasplaat; voertuigen voorzien van licht- en geluidseffecten en miniatuur-fietsers die ook echt fietsen. 

Ook het kermisthema leverde mooie verbetersuggesties op. Eén groep studenten zou graag meer verlichting willen zien die bij voorkeur door bezoekers zelf aangepast kan worden aan de eigen smaak. Een andere groep leek het leuk om attracties zoals een draaimolen zelf te laten bewegen door bezoekers te laten fietsen. Het thema “interactiviteit” kwam dus in meerdere presentaties terug en ideeën varieerden van een interactieve speurtocht met behulp van een mobiele telefoon tot zelf racen op een mini-circuit Zandvoort. Volop ideeën dus! 

Veel dank aan Pedro Tabrizi en Esmée van Veen voor het hartelijke welkom, interessante kijkje achter de schermen en de fantastische organisatie! De studenten vonden het erg interessant en hebben een goed beeld gekregen van de techniek achter Madurodam. Wat een superleuke plek om stage te lopen! Ook veel dank aan docenten Hans van der Kwartel, Patrick Vrede, Deanne Tjin Asjoe en Yefrin Rojas voor de voorbereiding van de opdrachten en begeleiding tijdens deze gave dag! 

Projecten