Campus Techniek & ICT

Pioniers in gelijkstroom: het succesverhaal van stagelopen in het DC-Power-Lab

Zo’n 15 jaar geleden heeft De Haagse Hogeschool (HHS) een DC-Power-lab opgezet. DC staat voor Direct Current oftewel gelijkstroom. Veel van onze huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom AC (Alternating Current) en dat is ook wat uit ons stopcontact komt. Maar elektronische apparaten zoals laptops en smartphones werken meestal op gelijkstroom. Om deze op te kunnen laden zet een adapter wisselstroom naar gelijkstroom om. Bij dit proces gaat echter energie verloren in de vorm van warmte en zonder deze omzetting kunnen adapters ook nog eens stuk kleiner. Omdat duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, batterijen – steeds belangrijker voor energieopslag – en elektrische auto’s met gelijkstroom werken, kan een goede infrastructuur voor gelijkstroom de efficiëntie verbeteren en verlies van energie verminderen. DC heeft dan ook de toekomst! 

Tijdens zijn opleiding elektrotechniek aan de HHS kwam DC-onderzoeker Diëgo Zuidervliet via projecten in aanraking met de toepassing van gelijkstroom. Als student bouwde hij al een 2kW stofzuiger om tot gelijkstroom-apparaat en als afstudeerproject werkte hij aan een grotere energieverslinder: een DC-inductiekookplaat van 3,6kW. Het DC-Power-lab, waar deze projecten uitgevoerd werden, is in die tijd uitgegroeid tot een begrip binnen De Haagse. Momenteel richt Diëgo zich op zijn master thesis rond een component die in staat is om gelijkspanningsnetten met verschillende spanningen veilig aan elkaar te koppelen en runt hij als onderzoeker het DC-Power-lab. 

Sinds de start van de opleiding technicus engineering in Delft werkt ROC Mondriaan, School voor Technologie en Engineering nauw samen met de HHS en worden waar mogelijk ruimtes en faciliteiten gedeeld. Daar kwam docent en stagebegeleider Erwin van de Biezen Diëgo tegen en raakten zij in gesprek. Op enig moment liet Diëgo een door studenten van de Haagse gemaakte groepenkast zien die functioneerde, maar op geen enkele manier aan geldende standaarden voldeed. Erwin liet het woord “stage” vallen en niet lang daarna startte de eerste mbo-stagiair in het DC-Power-Lab. 

Diëgo: “Voor wie geen verstand heeft van elektrotechniek, is een onderzoeksopstelling al gauw ‘elektronica op een tafel’. Als het in een behuizing zit, dan gaat het ook voor de leek leven.” En juist daar zijn mbo-studenten technicus engineering van grote meerwaarde. Een degelijke constructie vraagt denk- en tekenwerk en praktische vaardigheden om deze ook te kunnen realiseren. Onze studenten staan bekend als echte probleemoplossers; geef ze uitdaging en ze lossen het op. Dat is natuurlijk handig voor de hbo-ers die in het DC-Power-Lab afstuderen, maar vooral ook een enorme opsteker voor deze studenten zelf. Ze vormen een essentieel onderdeel van het team en ervaren wat het is om nodig te zijn en gewaardeerd te worden. “Het is een superteam!” 

Voor een goede stage is het belangrijk om voldoende structuur en een rustige omgeving te kunnen bieden. Het DC-Power-lab kan aan die voorwaarden voldoen. Ook een goed pedagogisch klimaat is van groot belang, want een mbo-student vraagt vaak net iets anders qua begeleiding. Diëgo: “Deze groep is gebaat bij concrete opdrachten en bij doorvragen. Vaak hebben ze onbewust al van alles opgepikt en het is goed ze daarvan bewust te maken. Er komt een stukje coaching bij kijken en het is belangrijk om regelmatig te checken of het allemaal lukt en of ze het nog leuk vinden. Dat is ook altijd het startpunt: niets motiveert meer dan aanhaken op de eigen interesses van de student. En we zien dat het werkt. Studenten steken er vaak extra tijd in en komen ook na hun stage regelmatig bij ons op de koffie.” 

Volgens Erwin heeft Diëgo daarin zelf ook een belangrijke rol: “In het lab heerst een positieve ‘vibe’. Diëgo probeert net een beetje meer uit een student te halen, deelt complimenten uit en zet studenten in de spotlight. Niet voor niets heeft oud-stagiair Axel Drop al een eerste publicatie op zijn naam staan.” Inmiddels studeert Axel elektrotechniek aan de HHS en is hij regelmatig te vinden in het DC-Power-Lab. Daar focust Axel nu vooral op het helpen van de afstudeerders: “Ik heb ontdekt dat ik het leuk vind om mensen te helpen en werk het liefst aan problemen en uitzonderingen. En voor mbo-ers die twijfelen: er is hier voor iedereen een goede opdracht te vinden. Er is echt ruimte om te werken aan wat jij leuk vindt en tegelijk ook andere dingen mee te pikken.” 

Oud mbo-stagiair en nu eerstejaars elektrotechniek Axel Drop helpt studenten bij hun afstudeerprojecten 

Dat geldt ook voor vierdejaars technicus engineering Gaizka Haring. Gaizka heeft zijn derdejaars stage in het DC-Power-Lab afgerond en deze fan van brommers met een GY6 blok start er in januari met zijn afstudeerproject: het elektrificeren van een scooter. Ondertussen werkt hij als labbeheerder in de Betafactory, de werkplaats waar de School voor T&E en De Haagse samenwerken aan projecten. 

Diëgo: “Voor het hbo zijn mbo-stagiairs een interessante doelgroep. We hebben het over potentiële instroom die bij ons al van het hbo kunnen proeven. En we zien mooie voorbeelden van studenten die doorpakken en nu bij De Haagse studeren. De manier waarop binnen het Lab wordt samengewerkt, is aanstekelijk en het helpt mbo-studenten om te zien dat ook de hbo-ers niet alles kunnen en weten. We hebben het hier echt niet over verschil in niveau maar over een verschil in vaardigheden.” 

Meer weten over het DC-Power-Lab? Kijk op https://www.dc-power-lab.com/ 

Projecten