Robotica krijgt een steeds prominentere plek in het curriculum van onze studenten technicus engineering. Vier derdejaars studenten uit Delft werken momenteel aan een robot-project waarbij de UR5-cobot doosjes met pennen moet oppakken, verplaatsen en pallettiseren. Één van de vele uitdagingen daarbij is het vinden van de juiste grijper om de kartonnen doosjes stevig (maar niet te stevig!) op te pakken en naadloos om en om per twee te stapelen. Welke grijper past het best bij dat product en dat proces? Om op die vraag antwoord te krijgen gingen onze studenten onder begeleiding van projectdocent Dennis Koeman op 30 mei jl. op bezoek bij Festo Grip-IT, hèt expertise centre op het gebied van grijpertechnologie.
Na een hartelijke ontvangst verzorgde Marieke Pet, sales engineer bij Festo Didactic, een presentatie over zowel de geschiedenis van Festo als de huidige doelen, waarden en ambities van dit familiebedrijf met meer dan 20.000 medewerkers wereldwijd. Aansluitend kregen de studenten een rondleiding langs demo-robotopstellingen, het prototyping centre en – hoe kan het ook anders – de hen welbekende lesopstellingen van Festo Didactic.
De rondleiding eindigde bij Festo Grip-IT. Klanten met een vraagstuk op het gebied van grijper-technologie kunnen hier terecht voor expertise en experimenten. Of zoals teamleader en aanjager Henrico van Zuilen zegt: “De juiste grijper vind je alleen maar door te doen. Soms is er voor een specifiek klantvraagstuk al een standaard-grijper voorhanden; soms moet er iets op maat worden ontwikkeld. Voordat je daarin gaat investeren is het goed om zeker te weten dat het kan.”
Maar wat is dan een standaard-grijper? Op tafel lag een groot aantal grijpers uitgestald, van de bekende mechanische grijpers tot allerlei organische vormen gemaakt van verschillende materialen. Henrico: “Bij het kiezen of ontwerpen van grijpers is altijd de eerste vraag: Hoe zou je het oppakken? Jouw hand is de beste indicatie.”
Sowieso is inspiratie uit de natuur voor Festo een belangrijk thema. Binnen het Bionic Learning Network houdt Festo zich samen met onderwijs en partners uit het bedrijfsleven intensief bezig met het onderwerp bionica: onderzoek naar mechanismen in de natuur en de mogelijkheid om deze om te zetten naar nieuwe technologieën en fabricageprocessen. Maar ook uit het dagelijks leven haalt Henrico inspiratie. Toen de haarborstel van zijn dochter vast bleef zitten in haar haar, was dat de start van de ontwikkeling van bijvoorbeeld de starfish gripper. “Je moet openstaan voor gekke ideeën en dingen durven uitproberen.”
Maar grijper-technologie gaat verder dan alleen de juiste grijper qua vorm en materiaal. Het gaat ook over de juiste technologie. Is een mechanische grijper geschikt of moeten we richting vacuüm of zelfs een grijper die gebruik maakt van het bernouilli effect? Zoals gezegd kom je daar alleen achter door te doen. Onder leiding van Ruud Peskes gingen de studenten daarom ook praktisch aan de slag met verschillende soorten producten zoals bierblikjes, appels, stokbrood en (plastic!) eieren, verschillende grijpers en diverse technologieën om hands-on uit te vinden wat het beste werkt bij welk product met soms onverwachte resultaten.
Festo zet in op het leveren van een bijdrage aan het bereiken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema, ook als het gaat om grijper-technologie. Festo adviseert dan ook om goed te kijken naar de gebruikte technologie: is het bij verplaatsing van een product op basis van vacuüm noodzakelijk om het hele traject perslucht te gebruiken of kan middels een ventiel of zelfs een multi-gripper die verschillende technologieën combineert (mechanisch en vacuüm) een energie-efficiëntere oplossing worden bedacht? Zo’n duurdere grijper kan zichzelf dan snel terugverdienen! En welke rol speelt het materiaal hierin? Op een grijper met een textuuroppervlak dat het profiel van onze vingertoppen nabootst, hoeft minder kracht te worden gezet om het voorwerp toch vast te houden.
Voor hun specifieke casus kwamen de studenten uiteindelijk uit op een standaard parallelgrijper die de pennendoosjes aan de korte kant kan beetpakken en ze daardoor naadloos kan stapelen. Mooi om dat niet achter laptop of via catalogus, maar gewoon in de praktijk te ontdekken!
Dank aan Henrico en Ruud voor het delen van hun expertise en aan Marieke, Marcel Pleijsier en Tinka voor de fantastische organisatie! We komen volgend jaar graag weer terug met een nieuwe groep studenten!