Campus Techniek & ICT

In gesprek met DAEL: een mooie samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven

Sinds 2017 werkt de DAEL Groep samen met ROC Mondriaan met als doel om in-huis verschillende beroepsbegeleidende leerweg-trajecten aan te bieden. Inmiddels kun je aan de Aartsdijkweg in Maasdijk verschillende opleidingen volgen. Naast de leergangen werkvoorbereider installatie, (eerste) monteur en technicus elektronische systemen zijn ook de BBL-opleidingen technicus engineering, eerste monteur mechatronica en technicus mechatronica systemen mogelijk. Vier dagen per week zijn de leerlingen aan het werk bij één van de deelnemende bedrijven. Eén dag per week krijgen ze algemeen vormende vakken als taal- en rekenvaardigheid en natuurlijk vaktechnisch onderwijs: van theoretische kennis tot het uitvoeren van projecten op basis van realistische bedrijfsopdrachten waarbinnen kerntaken geoefend worden.

Waarom zet DAEL in op de combinatie werken en leren?

Voor Jeroen van Leeuwen, algemeen directeur, is het duidelijk waarom DAEL zo nadrukkelijk inzet op deze combinatie werken en leren:

“We hebben meer mensen nodig èn we hebben goed opgeleide mensen nodig. Voor een bepaalde groep studenten is dit een onderwijsvorm die past. Het is mooi om hun groei mee te maken: we zien dat ze steeds zelfstandiger werken, goed werk afleveren en daar trots op zijn. Daar leveren we graag een bijdrage aan. De meesten blijven na het behalen van het diploma bij ons werken, ook vanwege de doorgroeimogelijkheden. En met zes specialismen binnen onze groep liggen er volop kansen om een zijstap te maken. Denk bijvoorbeeld aan switchen van elektra naar security of van Telecom naar het uitvoeren van inspecties. Zo kun je echt uitvinden wat het best bij je past.”

Opleiden voor de toekomst

Bij goed opleiden hoort ook aandacht voor nieuwere technologieën waarmee de monteurs en technici in het veld te maken krijgen. Jeroen ziet bijvoorbeeld steeds meer vraag naar aanleg van domotica in woningen, kantoren en andere bedrijfspanden. Alles is met elkaar verbonden en te bedienen met een app op je telefoon of ingeregeld op basis van sensoren. En ook de bagagescanners die DAEL levert, installeert en onderhoudt, worden meer en meer voorzien van slimme software die tijdens de bagagecheck zelf verdachte voorwerpen herkent.

“Het is belangrijk dat studenten met deze nieuwe mogelijkheden in aanraking komen, want zij zullen deze systemen straks moeten inregelen en onderhouden.”

Techniektalenten leiden we samen op

De BBL-opleidingen zijn gehuisvest in een pand van DAEL en het onderwijs wordt door DAEL en Mondriaan gezamenlijk verzorgd. Maar dit betekent niet dat hier uitsluitend DAEL-talenten worden opgeleid; het traject biedt ook mogelijkheden voor partners die hier hun medewerkers willen laten scholen.

“We zien een groei van bedrijven die als partner uit de regio mee willen opleiden. Partners zijn van harte welkom en samen leiden we de techniektalenten van de toekomst op!”

Aldus Diana van der Kaay, opleidingscoördinator bij DAEL en kerndocent bij Mondriaan.

Meer weten over deze opleidingen? Kijk op:

https://www.rocmondriaan.nl/school-voor-technologie-en-engineering

https://werkenbij.dael.com/dael-talent

Projecten