Windparken op zee spelen een cruciale rol in de overgang van fossiele naar duurzame energie. De ambitie is duidelijk: tegen 2050 moet alle energie in Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dankzij de Noordzee heeft Nederland een strategische positie om deze ambitie te realiseren. De ondiepe wateren, gunstige windomstandigheden en nabijheid van havens en energie-intensieve industrie maken de Noordzee ideaal voor grootschalige windenergieprojecten.
Hoewel windparken op zee veel potentieel bieden, zijn er ook belangrijke uitdagingen. De aanleg en het onderhoud vergen aanzienlijke investeringen, en de impact op het zeeleven is een punt van zorg. Bovendien blijft de circulariteit van windturbines een groot aandachtspunt; met name het recyclen van de bladen is technisch complex. Bedrijven zoals Delft Offshore Turbine (DOT) werken hard aan oplossingen voor deze vraagstukken en ontwikkelen innovatieve technologieën om het volledige potentieel van offshore windenergie te benutten.
Om onze eerstejaars engineeringstudenten een kijkje te geven in de complexe maar fascinerende wereld van offshore windenergie, organiseerden we op woensdagmiddag 6 november een inspirerende excursie naar DOT.
In samenwerking met practor Nico Persoon van het Practoraat Energietransitie werden de studenten ontvangen door David Tiemens. Hij gaf een boeiende presentatie over de technische en ecologische uitdagingen van offshore windparken en de innovatieve oplossingen waaraan DOT werkt.
Een hoogtepunt van de excursie was het van dichtbij bewonderen van diverse windmolenonderdelen. Het immense formaat van de masten, gondels en rotorbladen maakte een diepe indruk op de studenten.
Na de rondleiding gingen de studenten op school onder leiding van docent Gerie Bosman zelf aan de slag. In tweetallen kregen ze de opdracht om rotorbladen te ontwerpen en bouwen met stevig karton en lijm. Creativiteit en functionaliteit stonden centraal: hoe efficiënter het ontwerp, hoe hoger de opbrengst.
De prototypes werden uitgebreid getest, waarbij de opbrengst nauwkeurig werd gemeten. De competitie tussen de teams zorgde voor veel enthousiasme, want er waren cadeaubonnen van Kiwi Electronics te winnen voor het beste én het meest originele ontwerp!
We kijken terug op een middag vol leermomenten, creativiteit en plezier. Dankzij de samenwerking met David, Nico en Gerie konden onze studenten niet alleen de uitdagingen van de energietransitie beter begrijpen, maar ook ervaren hoe innovatief denken hieraan kan bijdragen. Deze excursie heeft hen zeker geïnspireerd om in de toekomst een rol te spelen in duurzame technologische innovaties.