Campus Techniek & ICT

Beursbezoek WOTS 2024: Voorbereiding op een gedigitaliseerde toekomst 

Op donderdag 26 september jl. bezochten studenten van de opleidingen technicus engineering en technicus mechatronica de World of Technology & Science (WOTS) beurs in Utrecht. Deze beurs, één van de grootste evenementen op het gebied van industriële technologie, biedt een uitgebreide blik op de nieuwste innovaties in de maakindustrie, machinebouw en procesindustrie. De studenten kregen niet alleen de kans om kennis te maken met de nieuwste technologieën, maar ook om te zien hoe digitalisering en robotisering hun toekomstige werkveld ingrijpend veranderen. 

Een nieuwe school voor Smart Technology 

Docent Dennis Koeman, één van de begeleiders van het beursbezoek, benadrukt het belang van het volgen van deze ontwikkelingen. “Sinds deze zomer zijn onze opleidingen engineering en mechatronica onderdeel van de nieuwe School voor Smart Technology. Uit het veld krijg ik terug dat dit een goede ontwikkeling is. Op de beurs heb ik specifiek gelet op hoe bedrijven inspelen op de toenemende digitalisering in onze sectoren.” 

Tijdens zijn beursbezoek woonde hij ook een seminar bij over het maken van werkinstructies. De sessie richtte zich op hoe modelgebaseerde system engineering kan helpen bij het creëren van nauwkeurige, gestructureerde en consistente werkinstructies. “Dit is voor de opleiding engineering van groot belang”, benadrukt hij: “Het kunnen maken van (digitale) werkinstructies voor de productie van een systeem of machine en voor het gebruik en onderhoud ervan, is een essentieel onderdeel van het curriculum van onze opleiding.”

Foto’s, ontdekkingen en stageplekken 

Naast het verkennen van nieuwe technologieën kregen de studenten ook specifieke opdrachten mee om hun beursbezoek zo interactief en leerzaam mogelijk te maken. De studenten moesten een groepsfoto maken bij een robotarm of robotauto, ontdekken of automatisering is doorgedrongen in de laboratoriumtechniek en ideeën opdoen voor jaar 3 of 4 stages. 

Één van de studenten vertelt: “Ik heb niet meteen een stageplek gevonden, maar ik vond vooral de stand van Settels Savenije interessant. Zij krijgen problemen van klanten, bedenken dan zelf de oplossingen, ontwerpen deze en maken ze vervolgens ook. Dat is precies het soort engineeringsbedrijf waar ik zou willen werken.” 

Voorbereid op een digitale toekomst 

Het bezoek aan de WOTS-beurs was voor de studenten een waardevolle ervaring, waarin ze zowel konden zien hoe digitalisering en robotisering hun vakgebied transformeren, als waar ze potentiële carrièrekansen konden verkennen. De opdrachten die de studenten meekregen zorgden voor een actieve benadering van hun beursbezoek, waardoor ze nog meer inzicht kregen in de ontwikkelingen die relevant zijn voor hun studie en toekomstige loopbaan. De integratie van deze technologieën in hun opleiding, zoals binnen de nieuwe School voor Smart Technology, zorgt ervoor dat zij optimaal zijn voorbereid op de uitdagingen van morgen. 

Projecten