Campus Techniek & ICT

Terugblik Studiereis Straatsburg 

Eerdere jaren ging de studiereis voor de derdejaars studenten technicus engineering naar München waar we onder andere de Automatica-beurs en het concentratiekamp Dachau bezochten. Dit jaar was dat echter niet mogelijk: de tweejaarlijkse Automatica-beurs werd niet georganiseerd en vanwege het EK Voetbal was München te druk en te duur. Daarom gingen we op zoek naar een alternatieve bestemming die een evenwichtige combinatie kon bieden van zowel techniek als burgerschapseducatie. Een overzichtelijke stad met voldoende faciliteiten had onze voorkeur en de keuze viel op Straatsburg: één van de Europese hoofdsteden met een schitterende en gezellige binnenstad en de perfecte uitvalsbasis voor diverse activiteiten. 

Bezoek Kamp Natzweiler 

Na een vlotte reis met de bus naar Straatsburg en een eerste gezamenlijk diner op maandag, stond op dag twee een bezoek aan Kamp Natzweiler op de planning. Een mooie tocht door het Elzasser landschap bracht ons naar deze indrukwekkende plek. 

Kamp Natzweiler-Struthof was een concentratiekamp dat in 1941 door de nazi’s werd opgericht in de Vogezen in het door Duitsland bezette deel van Frankrijk. Het kamp diende voornamelijk als werkkamp waar gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen werden om te werken in steengroeven en de wapenindustrie. Ongeveer 52.000 mensen werden naar dit kamp gedeporteerd waarvan duizenden de ontberingen niet overleefden. 

Het is van groot belang dat jonge mensen kennismaken met deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Bezoeken aan plaatsen zoals Natzweiler bieden een indringende ervaring die verder gaat dan wat in boeken kan worden geleerd. Het helpt studenten de verschrikkingen van de Holocaust en de gevolgen van intolerantie en haat te begrijpen. Door te zien en te voelen waar deze gruwelijkheden hebben plaatsgevonden, krijgen ze een dieper besef van de waarde van vrijheid en mensenrechten. Onze studenten waren zichtbaar onder de indruk van het bezoek! 

Keuzeprogramma 

Op woensdag konden de studenten kiezen uit verschillende activiteiten: een bezoek aan het Europees Parlement, een dag in Europa-Park of ontspannen in waterpark Rulantica. 

Een groep studenten koos voor een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg. Dit instituut is een van de belangrijkste wetgevende organen van de Europese Unie en speelt een cruciale rol in het vormgeven van beleid en wetgeving. Meer kennis hebben over de rol en het functioneren van het Europees Parlement is essentieel voor jonge mensen, omdat zij de toekomstige burgers en leiders van Europa zijn. Begrijpen hoe zij kunnen participeren in en invloed kunnen uitoefenen op Europese besluitvorming is van groot belang voor een democratische samenleving. 

Een andere groep koos voor een dag vol spanning en plezier in Europa-Park, het grootste themapark van Duitsland. Wie – gezien de hoge temperatuur – verkoeling zocht, kon kiezen voor een bezoek aan het recent geopende waterpark Rulantica. Een dag in een pret- of waterpark biedt niet alleen ontspanning, maar ook de mogelijkheid voor studenten om hun sociale banden te versterken en te genieten van een gezamenlijke ervaring buiten de gebruikelijke leeromgeving. 

Völklinger Hütte 

Op de terugweg naar Nederland maakten we een kleine omweg om in Duitsland een bezoek te brengen aan de Völklinger Hütte, een UNESCO-werelderfgoed. Hoewel de focus van onze opleiding steeds meer ligt op nieuwe technologieën in het vakgebied, is het voor onze studenten van belang om ook een goede basiskennis te hebben van meer traditionele technologie. 

De Völklinger Hütte is een monumentale ijzerfabriek in Völklingen, in de deelstaat Saarland, Duitsland. Opgericht in 1873 groeide het complex uit tot een van de belangrijkste ijzerproductiefaciliteiten van Europa. Het industriële complex omvat indrukwekkende hoogovens, cokesfabrieken en bijbehorende infrastructuur die allemaal een fascinerend inzicht bieden in de geschiedenis van de ijzer- en staalproductie. 

Het complex werd in 1986 stilgelegd en in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, vanwege de uitzonderlijke staat van bewaring en de representativiteit van een belangrijke industriële sector. Hier krijgen bezoekers een goed beeld van het industriële erfgoed en de technologische ontwikkelingen die de basis hebben gelegd voor de moderne techniek. 

We kijken terug op een fantastische studiereis. De studenten hebben volop genoten van de diverse activiteiten en de waardevolle ervaringen die deze reis hen heeft geboden. Veel studenten gaven zelfs aan dat ze volgend jaar graag weer zouden meegaan! 

In 2025 zijn we van plan om terug te keren naar München waar een bezoek aan de Automatica – die plaatsvindt van 24 tot 27 juni – zeker weer op het programma staat. Hoewel München dan opnieuw onze bestemming zal zijn, heeft Straatsburg bewezen een geweldig mooi alternatief te zijn dat we zeker in gedachten houden voor toekomstige studiereizen. 

Projecten