Campus Techniek & ICT

Professionals delen inzichten: workshop succesvol solliciteren en stagelopen 

Op dinsdag 2 april jl. organiseerde de School voor Technologie en Engineering een interactieve workshop over solliciteren en stagelopen voor eerstejaars studenten technicus engineering. Deze workshop, die plaatsvond in samenwerking met professionals uit het bedrijfsleven, bood waardevolle inzichten en praktische tips om de studenten voor te bereiden op hun aanstaande stageperiode. 

De uitnodiging naar HR-professionals benadrukte het belang van een goede voorbereiding van de studenten, die vaak nog geen ervaring hebben met solliciteren en stagelopen. In plaats van traditionele klassikale trainingen koos de school ervoor om kleine groepjes studenten in contact te brengen met echte HR-professionals. Dit bood een unieke kans voor de studenten om direct waardevolle tips uit de praktijk te ontvangen. 

De ochtend begon met het verdelen van de studenten in groepjes van vier à vijf, waarbij elk groepje werd begeleid door een HR-professional. De professionals deelden inzichten over diverse onderwerpen, waaronder het belang van een goed CV en sollicitatiebrief, het gebruik van LinkedIn en social media, veelvoorkomende interviewvragen, en het belang van professioneel gedrag zoals kleding, punctualiteit en taalgebruik. 

De interactie tussen de studenten en de HR-professionals zorgde voor een dynamische en leerzame ochtend. Voor de studenten was het een unieke gelegenheid om in een informele setting in gesprek te gaan met professionals uit het werkveld. Voor de HR-professionals bood het een kans om kennis te maken met potentiële toekomstige werknemers en om hun expertise te delen met de volgende generatie techniektalent. 

De bedrijven deelden online hun enthousiasme over deze workshop: 

Niamara van Woggelum (GTM): “De nieuwe generatie engineers is een verrijking! Dit soort bijeenkomsten daar krijg ik energie van. Dank jullie wel voor al jullie vragen, succes met het vinden van een stageplek en breng mijn tips & tricks in de praktijk!” 

Datadigest: “Onze collega Rianne was aanwezig om met studenten in gesprek te gaan over onderwerpen waarop wordt gelet tijdens een sollicitatieprocedure voor een stageplaats en tijdens de stageperiode. Bedankt voor de uitnodiging en de goed georganiseerde ochtend!” 

Lisette Verhaegen (Dalsem): “Vandaag mocht ik onze nieuwe generatie vertellen hoe leuk en leerzaam het is om te solliciteren. Deze eerstejaars studenten hebben vandaag wat do’s en dont’s meegekregen om volgend jaar met veel zelfvertrouwen op zoek te gaan naar hun eerste technische stageplaats. Daarnaast hebben ze stiekem ook meteen kunnen leren wat het verschil tussen een slakas en een tomatenkas nou eigenlijk is en hoe gaaf een stage of een baan bij Dalsem – Complete Greenhouse Projects wel niet is! Snel die sollicitatie skills maar gebruiken dus!” 

De workshop was een succesvolle stap in de voorbereiding van de studenten op hun toekomstige stages en carrières in de technische sector. De School voor Technologie en Engineering kijkt uit naar verdere samenwerking met het bedrijfsleven om haar studenten te blijven ondersteunen en te inspireren op hun weg naar succes. 

Projecten