Campus Techniek & ICT

Inspirerend en informatief: derdejaars technicus engineering bezoeken Automatica 2023

Voor de tweede keer sinds de Corona-pandemie opende de Automatica München haar deuren en wij waren weer van de partij! Met 45 derdejaars studenten van de mbo 4-opleiding technicus engineering uit Delft brachten we een bezoek aan deze toonaangevende beurs voor smart automation en robotica. Automatica toont een breed assortiment aan industriële en servicerobotics, assemblageoplossingen en machine vision-systemen en laat bedrijven uit alle takken van de industrie kennismaken met voor hen relevante innovaties en trends.

Maar ook voor studenten is een beursbezoek interessant en waardevol. Zij krijgen een beter idee van de toekomst van de techniekwereld waarin zij na diplomering aan het werk gaan. Dat Automatica hele praktische toepassingen presenteert, draagt daaraan zeker bij. Studenten kunnen zien hoe geautomatiseerde productielijnen werken, hoe robots worden ingezet in verschillende sectoren en hoe technologische oplossingen problemen oplossen in de echte wereld. Door de beurs te bezoeken, krijgen studenten een beter begrip van de vaardigheden en kennis die momenteel worden gewaardeerd binnen de industrie. Dit kan hen helpen bij het verder uitstippelen van hun studie en carrière.

Thema’s

Belangrijke thema’s waren dit jaar o.a. digitalisering en AI, duurzame productie en “future of work”. Concepten als virtual commissioning en digital twins waren nog prominenter aanwezig dan in de vorige editie en – zoals verwacht – stonden talrijke sessies op het gebied van AI, bijvoorbeeld als motor voor smart/predictive maintenance, op het programma.

Voor wat betreft het thema “future of work” waren er uiteraard robots die mensen (deels) kunnen vervangen (bijvoorbeeld servicerobots), maar er was vooral ook veel aandacht voor samenwerking tussen mens en machine (cobots!) en voor robots die het werk minder gevaarlijk, saai of vies maken; de drie D’s van redenen om te robotiseren: dangerous, dull en dirty. Goed om te zien dat we vanuit het Digital Operations Centre al volop aandacht besteden aan deze thema’s bijvoorbeeld via workshops voor studenten verzorgd door onze partners, via samenwerking met het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing van De Haagse Hogeschool en de robotics minor van TU Delft.

Bezoek aan de Siemens-stand

Een mooie afsluiter van de beurs was het bezoek aan de stand van onze partner Siemens, gevuld met interactieve displays en demonstraties van geavanceerde technologieën. Als één van ’s werelds meest vooraanstaande technologiebedrijven op het gebied van industriële automatisering, bood Siemens onze studenten een boeiende blik in de toekomst. De studenten konden hier ervaren hoe Siemens de echte en digitale wereld combineert met hun robotica- en automatiseeroplossingen gebaseerd op concrete voorbeelden. Bovendien konden studenten in gesprek gaan met de experts en hen vragen stellen over de uitdagingen binnen de technische industrie.

Het bezoek aan de Automatica Beurs in München was voor onze studenten een onvergetelijke en waardevolle ervaring. Het evenement stelde hen in staat om kennis te maken met de cutting-edge technologieën van vandaag en morgen, terwijl ze werden aangemoedigd om hun passie voor techniek verder te ontwikkelen. De volgende Automatica-beurs is helaas pas weer in 2025, maar dan zijn we er zeker weer bij!

München Techniekstad

Geleerd van de vorige editie hebben we de studiereis naar München dit jaar met een dag verlengd en het programma uitgebreid. München heeft namelijk nog veel meer te bieden op het gebied van technologie! Op de tweede dag hadden onze studenten de mogelijkheid om twee hoogtepunten te bezoeken: het Deutsches Museum en BMW Welt.

Het “Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik” is ’s werelds grootste museum voor wetenschap en technologie met een indrukwekkende collectie van 1,2 miljoen voorwerpen. Dit museum neemt bezoekers mee op een boeiende reis door de geschiedenis en evolutie van technische prestaties. Het heeft als doel om natuurwetenschap en techniek tastbaar te maken en mensen te inspireren om actief vorm te geven aan de toekomst.

Een ander hoogtepunt, het imposante en vrij toegankelijke BMW Welt, fungeert als een spectaculair aflevercentrum voor BMW-voertuigen. Hier konden onze studenten de nieuwste modellen van BMW, Mini en Rolls Royce verkennen en tegelijkertijd meer te weten komen over het merk BMW zelf. De echte enthousiastelingen konden ook het BMW-museum bezoeken. Met een uitgebreide collectie van historische voertuigen, motoren en ontwerpen biedt het een overzicht van de rijke geschiedenis van BMW, vanaf het prille begin van het bedrijf tot aan de moderne tijd.

Dachau

Tot slot brachten we op de dag van de terugreis nog een bezoek aan KZ-Gedenkstätte Dachau. Deze belangrijke herdenkingsplaats draagt bij aan het bewustzijn van historische gebeurtenissen en hun impact op de wereldgeschiedenis. De gebouwen, exposities en persoonlijke verhalen van slachtoffers en overlevenden prikkelen de studenten om na te denken over de huiveringwekkende gevolgen van vooroordelen en discriminatie. Belangrijke thema’s van het burgerschapsonderwijs!

Veel dank aan Daniël Kofman van Siemens voor het mede mogelijk maken van deze studiereis!

Projecten