Campus Techniek & ICT

Op excursie in het mbo 

Docenten in opleiding enthousiast maken voor werken in het mbo door ze te laten kennismaken met de rijkdom die het beroepsonderwijs te bieden heeft. Dat was het doel van de excursie die wij op 12 juni jl. hebben georganiseerd voor de eerstejaars studenten van de Opleidingsschool Mondriaan. De School voor Technologie en Engineering, locatie Naaldwijk – gevestigd op de mbo-campus in het World Horti Center – spreekt dan natuurlijk zeer tot de verbeelding! 

World Horti Center 

Het World Horti Center huisvest een unieke samenwerking tussen bedrijven, brancheorganisaties, onderwijs en overheden waar werkgevers en toekomstige werknemers elkaar kunnen ontmoeten. De bedrijven in het World Horti Center ontwikkelen samen met de onderwijsinstellingen lesprogramma’s die aansluiten bij de praktijk en creëren zo samen de ideale basis voor een carrière in deze bijzondere bedrijfstak. 

De dag startte met een uitleg over het World Horti Center en over de samenwerking tussen Albeda, Lentiz en ROC Mondriaan onder de noemer MBO Westland. Niet alleen het WHC profileert zich als hèt kennis- en innovatiecentrum op het gebied van horticultuur; ook de opleidingen die MBO Westland aanbiedt, hebben – waar mogelijk – een sterke koppeling met de regionale glastuinbouw. 

De rondleiding over de expovloer – waar bedrijven hun expertise aan de rest van de wereld kunnen laten zien – maakte de unieke verbinding tussen het bedrijfsleven en het mbo duidelijk zichtbaar voor de docenten in opleiding. Het gaf hen nieuwe inzichten in wat het betekent om een docent te zijn in het mbo. De opstellingen in de demo-kas gaven aanvullend een goed beeld van de relatie met het hoger onderwijs op het gebied van onderzoek en innovatie. 

Skills 

Vervolgens nam docent Richard Welter de aankomend docenten mee in de wereld van de Skills. Hij legde uit waarom hij het leuk en belangrijk vindt om studenten te coachen in de voorbereiding op deze wedstrijden voor het mbo: “Ik krijg er echt een kick van als ik zie dat een student die ik gecoacht heb, zich kan meten met de absolute top!” 

Één van die studenten is derdejaars student van de opleiding technicus engineering Nick Mosterd. Nick heeft zelf meegedaan aan de Skills-wedstrijd CAD-tekenen en is daarbij knap derde geworden. Nick vertelde hoe dit zonder meer heeft bijgedragen aan zijn motivatie en studiesucces en hoe hij mede hierdoor inmiddels een goede baan heeft als technisch tekenaar bij een bedrijf dat scherminstallaties aan de glastuinbouw levert. 

Richard nodigde de docenten in opleiding van harte uit om een keer te komen kijken bij de Skills-wedstrijden, maar vooral ook om na te denken over wat zij straks vanuit hun eigen vakgebied aan hun toekomstige leerlingen en studenten kunnen aanbieden ter verdieping van hun kennis. 

Contextrijk onderwijs 

Schoolopleider Annemiek Waage ging tot slot dieper in op de specifieke mbo-pedagogiek. Het is voor deze doelgroep ontzettend belangrijk om door contextrijk onderwijs betekenis te geven aan de lesstof. Het WHC is hiervoor uiteraard een prachtige plek en het mbo biedt docenten die dit aanspreekt, volop kansen. Het is nodig om docenten in opleiding goed mee te nemen in al het moois wat het mbo te bieden heeft dus als het aan de Opleidingsschool ligt, krijgt deze excursie zeker een vervolg! 

Projecten