Campus Techniek & ICT

We think composites – Masterclass Composieten bij KVE

Studenten technicus engineering en technicus mechatronica kunnen zich in het derde leerjaar inschrijven voor het keuzedeel Composieten: ontwerp en fabricage. Onze Betafactory in Delft beschikt over een composietenlab waar onder begeleiding van docent Sotiros Bouchlas praktisch gewerkt wordt met verschillende soorten composieten. Uiteraard komen diverse productiemethoden, veiligheidsvoorschriften en uithardingstijden ruim aan bod. 

Op uitnodiging van Maarten Labordus, R&D manager bij de KVE Composites Group werden de studenten die dit keuzedeel volgen op vrijdag 14 april verwelkomd bij KVE op het Technology Park Ypenburg. KVE werkt onder meer voor de vliegtuigindustrie waar constructies zowel licht als stevig moeten zijn en vezel versterkte kunststoffen zijn dan het aangewezen materiaal. De kracht van KVE zit in de combinatie van expertise op het gebied van composietverwerking en een flinke dosis creativiteit. 

Maarten nam ons mee langs diverse productieprocessen van composietonderdelen voor onder meer radarapparatuur en vliegtuigen. Ook bouwt KVE momenteel een eigen testopstelling om metingen te kunnen doen aan gerepareerde vliegtuig-radomes. Na reparatie moet daarachter geplaatste radarapparatuur immers wel weer perfect functioneren. Sowieso zijn de kwaliteitseisen in deze branche terecht heel hoog: productiegegevens zoals opslagtemperatuur en het verbruik van materiaal worden door KVE nauwkeurig bijgehouden. Voor de studenten een mooie kans om te zien hoe een bedrijf dat hoogwaardige kunststofconstructies produceert en ontwikkelt daarmee om gaat. Dit is een heel andere situatie dan in de onderwijspraktijk het geval is. 

Een voorbeeld van een productieproces dat in het onderwijs wat lastiger te organiseren is en daarom in het keuzedeel niet aan bod komt, is de verwerking van prepreg: preimpregnated fibers. De focus van de gastles lag dan ook met name op de verwerking van deze folie geïmpregneerd met thermo hardende polymeren. Zaken als het controleren van luchtvochtigheid en temperatuur zijn voor dit proces essentieel: is het te koud, dan plakt de folie niet en is het te warm, dan hardt het materiaal te snel uit. Tot slot gaf Maarten ons een blik op de toekomst van het vakgebied: gerobotiseerde verwerking voor bijvoorbeeld opschaling van de productie van rotorbladen. Zeer relevant en leerzaam voor onze studenten! Veel dank aan Maarten Labordus/KVE Composites Group voor het delen van hun expertise!

Projecten