Campus Techniek & ICT

Nieuwe partner: Datadigest

Recent is Datadigest als partner toegetreden tot het samenwerkingsverband Digital Operations Centre. Datadigest is gespecialiseerd in IT-installatie voor de infra-sector: tunnels, verkeers­knooppunten, bruggen, waterwegen en sluizen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volledige IT architectuur, hard- en software (keten)integratie, (cyber)security, monitoring en beheer op afstand. Daarnaast is Datadigest thuis in complexe IT projecten met een hoog innovatiegehalte.

Het IT-werkveld verandert en ontwikkelt voortdurend door en het is dus noodzakelijk om bij te blijven en nieuwe kennis te borgen in de organisatie. Datadigest kijkt daarbij niet alleen naar de scholingsbehoefte van de medewerkers, maar werkt ook actief samen met de hele onderwijsketen, van voortgezet onderwijs tot universiteit. De samenwerking met het onderwijs werkt twee kanten op: studenten kunnen gebruik maken van de grote praktische kennis van de experts van Datadigest en andersom blijft Datadigest aangehaakt bij de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied.

Erkend leerbedrijf

Al vanaf 2017 is Datadigest erkend leerbedrijf voor de opleiding IT-systems and devices (mbo niveau 4). Sinds vorig jaar is daar de erkenning voor de opleiding technicus engineering bijgekomen. Aanleiding voor het aanvragen van deze erkenning was de kennismaking van Chief Happiness Officer Rianne Leeuwenkamp met student technicus engineering Mika van Dillen.

Rianne leerde Mika kennen toen hij op de kinderopvang van haar oudste stageliep en daar techniekworkshops verzorgde. Dat deed hij zo enthousiast dat Mika naast zijn studie bij Datadigest aan de slag kon. Voor Datadigest een mooie manier om te ontdekken wat technici met affiniteit met ICT het bedrijf kunnen brengen! Hoewel de kwalificatie technicus engineering geen IT-opleiding is, zijn er toch veel raakvlakken bijvoorbeeld het op het gebied van programmeren en projectmatig werken. Bovendien is het behalen van het VCA-certificaat – nodig voor dit type werk – een standaard onderdeel van de opleiding.

“Ik maak soms lange dagen, maar het werk verveelt nooit. De begeleiding is goed met veel ruimte voor vragen waardoor ik steeds meer zelf kan oppakken. En het is echt indrukwekkend als je in Amsterdam een groot Datacenter binnenloopt of ineens binnen in de Velsertunnel staat!”

Mika van Dillen, vierdejaars student technicus engineering

De samenwerking beviel zo goed dat Mika bij Datadigest stage wilde lopen en hiervoor was de erkenning voor de opleiding technicus engineering noodzakelijk. Inmiddels zit Mika in het laatste jaar van zijn studie en legt hij binnen Datadigest eindexamens af op o.a. het gebied van ontwerpen en werkvoorbereiding. Na afronding van zijn studie is Mika van plan om verder te studeren en wel applied data science & AI aan de Hogeschool Rotterdam waar hij door het volgen van voorbereidende vakken een goede start verwacht te maken.

Stage bij Datadigest

Datadigest staat open voor stagiairs en afstudeerders van verschillende niveaus. Om een goede begeleiding te kunnen bieden, is er plek voor vier tot zes studenten tegelijk waarvan maximaal twee mbo-studenten. De opleiding technicus engineering lijkt daarbij het best aan te sluiten vanwege de combinatie van techniek en affiniteit met IT. Ook goed om te weten: studenten moeten minimaal 18 jaar oud zijn, omdat ze anders niet met projecten kunnen meelopen. De voorkeur gaat dan ook uit naar derde- en vierdejaars stagiairs en bovendien moet naast het VCA in sommige gevallen ook het certificaat Veilig werken langs de weg worden behaald.

“Ook een bijbaan is zeker mogelijk en we zijn erg flexibel als het gaat om inzet. Elkaar vertrouwen is daarbij belangrijk en in overleg kan er veel, maar… School gaat altijd voor!

Rianne Leeuwenkamp, Chief Happiness Officer bij Datadigest

Naast bijbanen en stage- en afstudeerplekken wil Datadigest ook andere manieren verkennen om in contact te komen met aankomend techniektalent. Zo wordt er momenteel een test- en demoruimte gebouwd waar workshops gegeven kunnen worden, bijvoorbeeld op het gebied van camera-installaties. We kijken uit naar interessante samenwerkingsmogelijkheden met dit mooie bedrijf!

Projecten