Campus Techniek & ICT

Robot Innovation Summit in Denemarken 

Met een prominente plek voor robotica in het curriculum en een keuzedeel industriële robotica in ontwikkeling was een bezoek aan de Robot Innovation Summit in Odense (DK) met collega’s Marielle Stolp (projectleider DOC), Dennis Koeman (docent-onderzoeker), Sander Fase (practor Future Technician) en Erwin van de Biezen (coördinator leerjaar 2) een uitgelezen kans om te zien hoe de Denen zich ontwikkelen als ‘leading Robot nation’. 

Enorm inspirerend omdat de onderwerpen enorm breed en uiteenlopend waren: 
– Robotics and environmental sustainability (Kristina Vaarst Andersen): hoe bedrijven duurzaamheid en robotica kunnen omarmen als kans en niet alleen als extraatje. 
– Swarms of Autonomous drones voor reddingswerkzaamheden en metingen, maar ook de ontwikkelingen van nieuwe regelgeving. 
– “King of the Sidewalks” Mads Bendt die door ‘gewoon goed werk’ van robots (schoonhouden van de stoep door peuken en kauwgom op te rapen) de acceptatie van robots wil stimuleren. 
– En diverse andere voorbeelden zoals reparatierobots voor windturbines, multi-robot systems, emulators voor robotwerkzaamheden, industrie 5.0… 

MiR (autonomous mobile robot) met UR robot-arm

Volledig geïnspireerd en vol ideeën om lessen vorm te geven waarin ethiek, praktijk, innovatie, ontwerpkeuzes, contacten met buitenlandse scholen én nieuw onderwijs een rol spelen, was de lange terugreis zéker niet saai maar bijna te kort. We kijken uit naar de editie van volgend jaar in Aalborg (DK)! 

Projecten