Campus Techniek & ICT

AI: Ben jij klaar voor jouw rol in de wereld van morgen? 

Dat was de titel van de masterclass die op 20 oktober jl. vanuit het Digital Operations Centre georganiseerd werd voor docenten van ROC Mondriaan en partners uit bedrijfsleven en onderwijs. Expert Remy Gieling – onder meer bekend van zijn Cybersessies voor RTL Z en zijn boek “Ontdek de groeikansen van AI” – nam ons mee in alle facetten van kunstmatige intelligentie. 

De toekomst is nu

Artificial Intelligence gaat niet alleen over de toekomst. Juist nú worden de mogelijkheden van AI ontdekt en vormgegeven. Belangrijk aandachtspunt is daarbij dat AI voor veranderingen kan zorgen die bedreigend kunnen overkomen. Die zorgen moeten we proberen weg te nemen, want er liggen volop kansen, bijvoorbeeld voor het overnemen van taken waardoor ons leven niet alleen makkelijker of leuker, maar ook een stuk veiliger kan worden. 

AI in Nederland 

Op dit moment vindt de ontwikkeling van AI vooral plaats in het buitenland. Remy pleit ervoor dat we ook in Nederland een voortrekkersrol gaan pakken. Zo hebben wij zelf invloed op de ontwikkelingen en op de enorme hoeveelheid informatie die nodig is om AI echt intelligent te maken. Want wie levert uiteindelijk alle data aan? Dat doen wij als gebruikers, bijvoorbeeld via social media, gratis diensten, CAPTCHA’s, etc. En om al die data te kunnen verwerken, zijn extreme hoeveelheden energie nodig. Ook daar moeten we grip op zien te houden. 

Picnic

Ook kwamen er veel voorbeelden uit de praktijk voorbij. Zo heeft Picnic honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in een gerobotiseerd magazijn waar vier keer sneller wordt gewerkt. Het werk dat nog door werknemers wordt verricht, is door de inzet van AI gevarieerder en fysiek minder zwaar geworden. De opgedane kennis zou verder verspreid moeten worden, waardoor we ook in Nederland een technologische voorsprong kunnen opbouwen. 

AI in HR 

Andere kansen zijn er op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie. AI kan in theorie sollicitatieprocedures eerlijker maken door objectieve selectie op basis van eerdere succeservaringen met medewerkers met een vergelijkbare achtergrond. Maar omdat AI in de praktijk helemaal niet altijd unbiased blijkt, is de vraag of dit goed of juist onwenselijk is, nog niet zo eenduidig te beantwoorden… 

Remy Gieling heeft voor ons een zeer interactieve masterclass boordevol actualiteit verzorgd en de deelnemers hebben via een breed scala aan voorbeelden kennis kunnen maken met de bruikbaarheid en vele toepassingen van AI in de praktijk. 

De techniek werd verzorgd door de collega’s van het Techniek Innovatie Huis. De masterclass was niet alleen live, maar ook online bij te wonen en is nu voor alle medewerkers van ROC Mondriaan toegankelijk via de Mondriaan Academie. Eerder namen we in het TIH ook al een podcast op. Deze podcast is te beluisteren via deze link

Projecten