Campus Techniek & ICT

Automatica – dè beurs voor smart automation en robotics

Op 21 juni jl. bezochten onze derdejaars studenten technicus engineering Delft de Automatica in München. Na eerdere, door Corona gestrande pogingen kon de studiereis dit keer wèl doorgaan. En wat bood deze ons een aansprekend en inspirerend beeld van de toekomst van het vakgebied! 

Human-robot collaboration 

Eén van de trend topics was dit jaar de samenwerking tussen mens en machine. Veel leveranciers toonden oplossingen voor veilige samenwerking zoals AMR’s die direct stoppen bij detectie van een obstakel. Maar ook Spot, de bekende mobile robot van Boston Dynamics, kan uitgerust met akoestische sensoren zorgen voor een veiliger omgeving: 

Vision 

Vision-toepassingen waren eveneens goed vertegenwoordigd. We zagen robots die op basis van vision kwaliteitsinspecties uitvoerden en logistieke systemen die in staat bleken om barcodes, adreslabels etc. razendsnel te herkennen. Heel knap dat zelfs behoorlijk beschadigde labels in veel gevallen toch nog voldoende leesbaar bleken voor verdere verwerking. 

No code-programming

Maar ook een intuïtievere samenwerking tussen mens en robot kwam aan bod. Zo belooft “no code-programming” – programmeren door het gebruik van drag & drop-functieblokken of door handelingen “voor te doen” – drempels voor inzet van robots te verlagen. Mogelijk liggen hier mooie kansen voor midden- en kleinbedrijf. Lees hier verder. 

Cobots on steroids 

Cobots blijven onverminderd populair en worden groter, sterker en sneller. Universal Robots presenteerde op de beurs de nieuwste aanwinst in het productportfolio: de UR20. Deze nieuwe cobot met een payload van 20 kg is maar liefst tot 65% sneller dan voorgangers. Maar uiteraard zagen we ook nog veel traditionele robotarmen, delta’s en lineaire robots in actie.

Qua toepassingen was – naast bijvoorbeeld lassen en frezen – het palletiseren bij veel stands te zien. En logischerwijs konden cappuccino- en biertaprobots op veel enthousiasme van de bezoekers rekenen. Het blijft daarbij overigens opvallend om te zien hoeveel moeite het kost om robots deze voor de mens relatief eenvoudige taken te laten uitvoeren.

Ecosysteem 

Robotica is één van de belangrijkste thema’s binnen het project Digital Operations Centre. Dit beursbezoek laat zien dat we op de goede weg zitten en ook nog wel een stap verder kunnen gaan door het onderwerp nog meer te integreren in het reguliere curriculum van onze opleidingen. Daarbij gaat het dan niet alleen om de robot zelf, maar ook – of misschien wel juist – om het hele ecosysteem eromheen. Goed om te zien dus dat – in lijn met onze visie – oplossingen voor naadloze integratie van verschillende systemen op de beurs een prominente plek innamen.  

Meer dan techniek 

Maar een studiereis is meer dan techniek. Na twee jaar waarin studenten op het gebied van sociale interactie met medestudenten een hoop gemist hebben, was dit een mooie gelegenheid voor een inhaalslag. 

En in het kader van algemene vorming hebben we op de laatste dag van de studiereis ook een bezoek gebracht aan concentratiekamp Dachau. Voor veel studenten was dit een indrukwekkende eerste confrontatie met een tastbare plek waar de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog hebben plaatsgevonden. 

De volgende editie van Automatica staat gepland voor 27 tot en met 30 juni 2023. Of we er dan weer bij zijn, is nog niet zeker. Docent Dennis Koeman:

“Eén ding weet ik wel. We gaan ons in september weer inzetten voor de volgende buitenlandreis. Dit moet gewoon standaard in ons pakket zitten.” 

Deze studiereis is mede mogelijk gemaakt door Siemens, projectpartner van het Digital Operations Centre. Hier vindt u een link met Siemens’ recap van deze beurs inclusief presentaties. Het bekijken waard! 

Projecten