Bekijk alle showcases Terug naar Techniek ICT
Campus Techniek & ICT

Shredder | studenten Lars en Kylian aan het woord

Binnenkort moet in elke Mondriaan-kantine een Shredder staan om kunststof mee te versnipperen. De bedoeling is dat de kunststof wordt hergebruikt in 3D-printers. De Shredder is gebouwd door studenten van Technicus engineering niveau 4. Lars en Kylian kregen, in het kader van de Proeve van Bekwaamheid, de opdracht om ervoor te zorgen dat de shredder veilig is in gebruik. Als dat klaar is, start een proef bij techniek op de Tinwerf. 

“In de Shredder draaien messen rond die de kunststof versnipperen”, legt Lars uit. “Best wel gevaarlijk. Het apparaat moest dus beveiligd worden, zodat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Bovendien moet de shredder stoppen wanneer er andere materialen dan kunststof in worden gegooid. Het ging dus niet alleen om de aansturing van de elektrische installatie, maar ook om detectie.”

Echt pionieren
“We zitten nu in de eindfase”, vult Kylian aan. “Maar voordat het zover was, kwamen we toch wel wat problemen tegen. Het engineeringsgedeelte was het moeilijkst. Zo kwam de frequentieregelaar uit China. De documentatie was onduidelijk. Het was echt pionieren om uit te zoeken hoe we de correcte snelheid konden inregelen en hoe storingen konden worden uitgelezen. De software voor de beveiliging hebben we zelf geschreven. Nu is het nog even wachten op een paar onderdelen.”

Complex verhaal
Lars vertelt dat er ook contact is geweest met de leverancier van de motor. “Die moest op de juiste manier worden geplaatst en op de frequentieregelaar worden aangesloten. Het was best wel een complex verhaal. We moesten alles zelfstandig uitzoeken en hebben een nieuw softwareprogramma geschreven.”

Innovatieve drijfkracht
“In dit soort complexe opdrachten is samenwerking belangrijk”, benadrukt Kylian. “Ik ben bijvoorbeeld goed in software en Lars in research en de installatiekant van de shredder.” Lars vindt de innovatieve drijfkracht achter dit project helemaal van deze tijd. “Duurzaamheid heeft tijdens de opleiding altijd onze belangstelling gehad. Recycling is nieuw op onze school. We vonden het heel leuk en nuttig om aan dit product te werken, omdat hiermee het noodzakelijk hergebruik van kunststof werkelijkheid wordt.”

Als bedrijf samenwerken met ROC Mondriaan’s
Techniek Innovatie Huis

Neem nu contact op

Projecten

Agenda

25 03
2019

Ledenbijeenkomst voor Wonen in Den Haag

Met als thema: 'Het realiseren van de Eigen Hendrik' studenten bouwen de woning op ware grootte na.

Bekijk item
26 03
2019

Leerlingen van het Segbroek College bezoeken het Techniek Innovatie Huis

Als onderdeel van project HA!-Tech bezoeken leerlingen van het Segbroek College het Techniek Innovatie Huis. Deze dag krijgen de leerlingen een uitdagend techniekprogramma om al op tijd in aanraking te komen met he

Bekijk item
27 03
2019

Workshop door Techniek Innovatie Huis op de CVI conferentie

De CVI conferentie is dé plek om kennis te delen, elkaar te ontmoeten en te inspireren. Het delen van innovatieve ideeën, unieke vernieuwende concepten en creatieve oplossingen voor de meest uiteenlopende uitd

Bekijk item
03 04
2019

Study Event Mobiliteit in Beweging 2019

Op 3 april is het Study Event Mobiliteit waar samenwerkende partijen uit de mobiliteitsbranche presenteren aan verschillende docenten van het vmbo en het mbo. Het draait deze dag om netwerken, deskundigheidsbevorde

Bekijk item
10 04
2019

Energietransitie bijeenkomst ZKD – TOP 150! in het Techniek Innovatie Huis

Op 10 april is er een ledenbijeenkomst van bedrijventerrein ZKD. Op deze dag staat een interessant programma op de planning. Zelfs ruimtevaarder André Kuipers komt een interessante lezing geven over duurzaamheid.

Bekijk item
16 04
2019

Symposium | 16 april 2019 | ‘Aan de slag met KPE’

Op 16 april 2019 organiseert het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie het symposium ‘Aan de slag met KPE’. Dit vindt plaats in het Techniek Innovatie Huis. Deze bijeenkomst staat volledig in het teken va

Bekijk item