Bekijk alle showcases Terug naar Techniek ICT
Campus Techniek & ICT

Shredder | studenten Lars en Kylian aan het woord

Binnenkort moet in elke Mondriaan-kantine een Shredder staan om kunststof mee te versnipperen. De bedoeling is dat de kunststof wordt hergebruikt in 3D-printers. De Shredder is gebouwd door studenten van Technicus engineering niveau 4. Lars en Kylian kregen, in het kader van de Proeve van Bekwaamheid, de opdracht om ervoor te zorgen dat de shredder veilig is in gebruik. Als dat klaar is, start een proef bij techniek op de Tinwerf. 

“In de Shredder draaien messen rond die de kunststof versnipperen”, legt Lars uit. “Best wel gevaarlijk. Het apparaat moest dus beveiligd worden, zodat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Bovendien moet de shredder stoppen wanneer er andere materialen dan kunststof in worden gegooid. Het ging dus niet alleen om de aansturing van de elektrische installatie, maar ook om detectie.”

Echt pionieren
“We zitten nu in de eindfase”, vult Kylian aan. “Maar voordat het zover was, kwamen we toch wel wat problemen tegen. Het engineeringsgedeelte was het moeilijkst. Zo kwam de frequentieregelaar uit China. De documentatie was onduidelijk. Het was echt pionieren om uit te zoeken hoe we de correcte snelheid konden inregelen en hoe storingen konden worden uitgelezen. De software voor de beveiliging hebben we zelf geschreven. Nu is het nog even wachten op een paar onderdelen.”

Complex verhaal
Lars vertelt dat er ook contact is geweest met de leverancier van de motor. “Die moest op de juiste manier worden geplaatst en op de frequentieregelaar worden aangesloten. Het was best wel een complex verhaal. We moesten alles zelfstandig uitzoeken en hebben een nieuw softwareprogramma geschreven.”

Innovatieve drijfkracht
“In dit soort complexe opdrachten is samenwerking belangrijk”, benadrukt Kylian. “Ik ben bijvoorbeeld goed in software en Lars in research en de installatiekant van de shredder.” Lars vindt de innovatieve drijfkracht achter dit project helemaal van deze tijd. “Duurzaamheid heeft tijdens de opleiding altijd onze belangstelling gehad. Recycling is nieuw op onze school. We vonden het heel leuk en nuttig om aan dit product te werken, omdat hiermee het noodzakelijk hergebruik van kunststof werkelijkheid wordt.”

Als bedrijf samenwerken met ROC Mondriaan’s
Techniek Innovatie Huis

Neem nu contact op

Projecten

Agenda