Campus Techniek & ICT

Robot Innovation Summit in Denemarken 

Met een prominente plek voor robotica in het curriculum en een keuzedeel industriële robotica in ontwikkeling was een bezoek aan de Robot Innovation Summit in Odense (DK) met collega’s Mariëlle Stolp (projectleider DOC), Dennis Koeman (docent-onderzoeker) en Erwin van de Biezen coördinator leerjaar 2) een uitgelezen kans om te zien hoe de Denen zich ontwikkelen als ‘leading Robot nation’. 

 
Enorm inspirerend omdat de onderwerpen enorm breed en uiteenlopend waren: 
– Robotics and environmental sustainability (Kristina Vaarst Andersen): hoe bedrijven duurzaamheid en robotica kunnen omarmen als kans en niet alleen als extraatje 
– Swarms of Autonomous drones voor reddingswerkzaamheden en metingen, maar ook de ontwikkelingen van nieuwe regelgeving 
– “King of the Sidewalks” Mads Bendt die door ‘gewoon goed werk’ van robots (schoonhouden van de stoep door peuken en kauwgom op te rapen) de acceptatie van robots wil stimuleren 
– en diverse andere voorbeelden zoals reparatierobots voor windturbines, multirobot systems, emulators voor robotwerkzaamheden, industrie 5.0… 

 MiR (autonomous mobile robot) met UR robot-arm 

Volledig geïnspireerd en vol ideeën om lessen vorm te geven waarin ethiek, praktijk, innovatie, ontwerpkeuzes, contacten met buitenlandse scholen én nieuw onderwijs een rol spelen, was de lange terugreis zéker niet saai maar bijna te kort – en vooruitkijkend naar de editie van volgend jaar in Aalborg (DK). 
 
Lijkt het je interessant om mee te denken of kennis uit te wisselen? Vanuit het Practoraat Future Technician vorm ik een Kenniskring om met elkaar te leren en innovatieve techniek in het onderwijs toe te passen. Docenten, samenwerkingspartners en geïnteresseerden uit het bedrijfsleven of onderwijs zijn van harte welkom. Stuur mij dan een bericht
 
Binnenkort komen we met de eerste praktische toepassingen en gaan we aan de slag! 

Sander Fase 
Practor Future Technician 
 

 
 

Projecten