Bekijk alle showcases Terug naar Techniek ICT
Campus Techniek & ICT

Keuzedeel Security in Systemen en Netwerken 1 & 2

Cyber security experts bewaken onze netwerken.

Elke dag verschijnen in de media berichten over gehackte websites, digitaal platgelegde systemen en via bewakingscamera’s meekijkende hackers. Allemaal voorbeelden van onveilige situaties, waar het vakgebied van de cyber security een digitaal stokje voor probeert te steken.

Cyber security is een verzamelnaam voor veel verschillende disciplines, zoals programmeren, encryptie en het opzetten van veilige procedures. In de Keuzedelen “Security in systemen en netwerken” leren onze studenten hoe de infrastructuur van onze digitale communicatie beschermd kan worden tegen kwade krachten van binnen en buiten organisaties. Dit keuzedeel wordt ontwikkeld binnen een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven, zoals Siemens en Deloitte.

Om het belang van digitale veiligheid aanschouwelijk te maken, is in het programma een bezoek aan het cyber security centrum van Siemens opgenomen. Daar maken de studenten kennis met de beveiliging van infrastructurele objecten, zoals bruggen, sluizen en tunnels. Waar het zoekraken van een beleidsdocument bij een kantoor voor landschapsbeheer de beginnende netwerkexpert nog niet direct doet wakker liggen, maakt het op afstand openen van sluisdeuren door hackers de urgentie opeens heel voelbaar. Dit is één van de uitgangspunten waarop in het Keuzedeel verder gebouwd wordt aan kennis, vaardigheden een attitude van de studenten.

De studenten vergaren hun theoretische kennis deels vanuit het “flipping the classroom” principe. Hierbij leest de student thuis het theorieboek, of kijkt video’s met uitleg in een speciaal voor hen ingerichte mobiele leeromgeving. In de les bespreekt de docent (zelf ook een security-expert) het te behandelen onderwerp en gaan de studenten actief aan de slag om de theorie in de praktijk te brengen, met een gesimuleerde omgeving. Naast het officiële examen, hebben de studenten ook de mogelijkheid om een aantal waardevolle certificaten te behalen op hun vakgebied. Dit maakt hun kansen op de arbeidsmarkt nog groter.

Omdat cyber security verder gaat dan alleen de ICT sector, zijn er nu ook plannen om binnen ROC Mondriaan een sectoroverstijgende opdracht toe te voegen aan het lesprogramma. Hierbij werken studenten en docenten van de bouw-, mechatronica- en programmeeropleidingen samen aan een complexe fysieke simulatie van een infrastructureel object. Met cyber security krijgen onze studenten tenslotte allemaal te maken in hun carrière. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

 

Als bedrijf samenwerken met ROC Mondriaan’s
P@CT

Neem nu contact op

Projecten