Bekijk alle showcases Terug naar Techniek ICT
Campus Techniek & ICT

Hoogstaande eindpresentaties bij het project P@CT

Op maandag 21 januari gaven tweedejaars studenten ICT hun eindpresentaties van het project P@CT, een samenwerkingsverband van onderwijs, overheid en bedrijfsleven op het gebied van cybersecurity. Onderwerpen als cyberwapens, DDOS-aanvallen, witwassen via games en malafide hotspots kwamen aan bod.

“Als je wil dat ze het echt goed begrijpen, dan moet je het ze laten uitleggen” zei een docent. De presentaties zaten duidelijk en informatief goed in elkaar. In totaal hebben de studenten zich tien weken lang met hun onderzoek naar cybersecurity incidenten beziggehouden. Practor Gerco Kanbier wees erop dat kennis ten goede en ten kwade gebruikt kan worden, daarom was er ook extra aandacht voor de strafbaarheid van cybercriminaliteit.

De studenten presenteerden eerst aan tafels in kleine groepjes waar iedereen kon meekijken en luisteren. Een ongedwongen sfeer waar heel makkelijk en duidelijk informatie gedeeld kon worden. Hierdoor ontstonden er gesprekken waarbij de bezoekers ook hun eigen ervaringen deelden, een levendige uitwisseling van ideeën ontstond. Vervolgens presenteerden de vier beste groepjes hun onderzoek in de grote zaal.

Iedereen was het er over eens, dat er nog altijd veel te nonchalant wordt gedacht over de risico’s die we allemaal lopen als het gaat om cybercriminaliteit. Scenario’s passeerden de revue over de dreiging die bestaat als supermarkten, banken of zelfs kerncentrales het slachtoffer worden van een digitale aanval en dat een volgende oorlog waarschijnlijk vooral in cyberspace zal worden uitgevochten. Het grote publiek moet zich hier veel bewuster van worden, maar de studenten betwijfelen of dat snel te realiseren is.

Misschien moet er eerst iets ernstigs gebeuren om mensen voorzichtiger te laten zijn. Eén groep beëindigde hun presentatie daarom met het citaat: “Het zit in de menselijke aard om niet te willen horen, totdat we wat voelen.”

Benieuwd naar de presentaties? Bekijk ze hieronder door op één van de onderwerpen te klikken.

Code als wapen

Gaming en Witwassen

Malafide wifi hotspots

Malafide wifi hotspots (2)

Telemarketing

Veilig Thuiswerken

Telefoonfraude 

 

 

Als bedrijf samenwerken met ROC Mondriaan’s
P@CT

Neem nu contact op

Projecten